Good Move, belastingen en veiligheid doen ondernemers overwegen om uit Brussel te verhuizen

Brusselse ondernemers overwegen een verhuis. Shutterstock

Uncategorized

Ondernemerschap in België gaat achteruit

Guus van Betten

Na een decennium van continue groei tekent zich voor het eerst een daling af in het aantal startende ondernemingen in België. UNIZO trekt aan de alarmbel en wijst naar de overheid.

De jaarlijkse Startersatlas van ondernemersorganisatie UNIZO, Graydon en UCM komt in de nieuwste editie met slecht nieuws voor de Belgische economie. Voor het eerst sinds 2012 daalt het aantal startende ondernemers in ons land. Deze kentering is merkbaar in de meeste sectoren. In 2022 werden in België 115.645 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht. Dat is een daling van 3,5 procent in vergelijking met 2021. De daling van het aantal starters zet zich ook door in het eerste kwartaal van 2023.

Slecht ondernemersklimaat

UNIZO-topman Danny Van Assche ziet het weinig rooskleurig in: “We zijn zeer bezorgd. De hoge energie-, grondstoffen- en loonkosten zorgen voor een onzeker ondernemersklimaat. Ook voor de gevestigde ondernemers is het niet makkelijk, dat merken we aan het stijgend aantal faillissementen en stopzettingen.” Niet alleen de economische en geopolitieke omstandigheden eisen hun tol, ook de overheid draagt verantwoordelijkheid in de neerwaartse trend. “Ondernemers moeten zich gesteund voelen door de overheden. Ook het onderwijs heeft een rol te vervullen in het stimuleren van ondernemerschap. Nu de discussie over de nieuwe eindtermen bijna beslecht is, stellen we vast dat de competentie ‘ondernemingszin’ maar zeer marginaal ingevuld wordt, terwijl jongeren in een technische of beroepsopleiding net meer kans hebben om direct na hun opleiding in het secundair onderwijs een onderneming op te starten.”

Nieuwe belastingen

In een interview met Business AM noemt Van Assche man en paard: “Het is goed dat men iets probeert te doen aan de verlaging van de lasten op arbeid. Maar aan de andere kant horen we de PS keer op keer zeggen dat wanneer we de begroting in evenwicht moeten brengen, dat dat met nieuwe belastingen moet gebeuren. We zijn nu al het hoogst belaste land van Europa. Je kan niet extra belastingen leggen op dat ondernemerschap om de problemen van de begroting op te lossen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

4 gedachten over “Ondernemerschap in België gaat achteruit”

  1. Daar is er ook nog de deprimerende regelneverij, het buraucratisch gepest van allerlei overheidsinstellingen en de politieke opstelling van de vakbonden, die enkel nog op macht en geld uit zijn. Waarom denk je dat men zo een kabaal maakt omdat Delhaise zijn winkels wil overlaten aan zelfstandigen ? De distributie in België kan niet delokaliseren, maar we hebben al kunnen meemaken dat bedrijven als ze kunnen, vertrekken uit dit syndicaal gestuurd ambtenarenregime. Minder leden,minder macht, minder inkomen en minder in de pap te brokken. Geen afgevaardigden, vrijgestelden en andere “genieters” van het corporatisme. Zou dat misschien een van de redenen zijn van het ongenoegen bij veel zelfstandigen? Die frustratie van onvrijheid, onderdanig moeten zijn aan een klasse die als zelfstandige nog het zout op de patatten niet zou verdienen !

  2. Vakbonden zijn relieken van het verleden. Een organisatie voor uitzuigen van zij die welvaart creëren. Tot zover het cliché. Uiteraard hoort er een tegengewicht tegen het patronaat. Maar soms vraag je, jezelf af of vakbonden niet in eigen voet schieten.

  3. Lasten verlagingen , ik hoor het nu al Jaaren !!! ooit heb ik eens met 2 gasten gewerkt , door de te hoge arbeidslasten en zoveel dat er nog eens bovenop komt , , werkte ik mij krom , om bijna hetzelfde te bekomen op financieel gebied , als dat ik alleen zou werken , de lasten verlagen met 2.5 € per uur , voor deze kleine borrelnootjes neem ik geen gast meer aan , dit loont niet , ik ben door deze omstandigheden overgeschakeld naar andere collega’s zelfstandigen , die voor mij in ondernaanneming werkten , wat mij op alle gebied veel beter uitkwam , en zeker veel minder stress

  4. Soms gaat België er echt niet op achteruitgaat op bepaalde zaken: migratie, graaiende politici die betrapt worden, schulden, regelneverij, pestadministratie, afnemen van voordelen….

Plaats een reactie

Delen