Taalgrens als economische grens

Bron: Reddit

Uncategorized

Taalgrens als economische grens

Wim Vanraes

In 2019 publiceerde merchantmachine.co.uk een artikel rond een nogal opvallende kaart. Die kaart toonde de Europese regio’s met een lager bruto binnenlands product (bbp) per persoon dan dat in de vijf voormalige Oost-Duitse staten, plus Berlijn. Oost-Duitsland doet het beter dan zowat alle Oost-Europese regio’s, maar ook dan net wat regio’s in West-Europa. Opvallend is dat in België de taalgrens (minus Waals-Brabant, dankzij Brussel) weer zichtbaar wordt.

Deze gegevens zijn afkomstig van Eurostat, een directoraat-generaal van de Europese Unie, gevestigd in Luxemburg en belast met het bijhouden en ter beschikking stellen van statistieken op Europees niveau die vergelijkingen tussen landen en regio’s mogelijk maken. De gegevensreeks waarop de kaart gebaseerd was, komen uit 2017, en toont het bbp in koopkrachtstandaarden (kks) per persoon als percentage van het Europese gemiddelde.

(Lees verder onder de afbeelding)

Kaart opgesteld door reddit-gebruiker Sibiras op basis van de 2017 Eurostat-gegevens

Economische verschuivingen

Als we dan zelf kijken naar de meest recente gegevens, door Eurostat gepubliceerd in 2023, en gebaseerd op gegevens uit 2021 (dus een jaar na het officiële begin van corona), komen verschillende patronen naar voor.

Voor de meeste landen is er een lichte stijging in bbp per persoon. Dat geldt voor België waar elke provincie met 1 tot 5 procent vooruitgaat, met uitzondering van Vlaams-Brabant, dat in verhouding achteruitgaat (min 2 procent, van 125 naar 123) en waarbij Waals-Brabant als enige fors vooruitgaat met 12 procent (van 131 naar 143). De rij met landen waar deze parameter steeg, omvat Denemarken, Cyprus, Litouwen, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland (met enkele lichte dalers met 1 procent, en Groningen met 6 procent), Polen, Roemenië, Slovenië, Finland en Zweden (met enkele lichte dalers).

Gemengde resultaten

Tsjechië geeft een gemengd beeld, waarbij Praag sterk steeg (met 16 procent), maar waarbij de andere regio’s ofwel licht stegen of licht daalden. Andere landen met gemengde resultaten, omvatten Griekenland, Frankrijk (zeer licht gestegen of gedaald, behalve overzeese gebieden: daling van rond 5 procent), Italië en Kroatië.

Opmerkelijk is het rijtje met landen waar dit tot soms sterk daalde. Men verwacht niet om hier Duitsland aan te treffen, waar enkel Berlijn, Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Leipzig een betekenisvolle stijging hadden, en de rest ofwel ter plaatse trappelde of tot soms sterk achteruitging. Andere landen die een daling weergaven, omvatten Spanje, Portugal, Oostenrijk en Slovakije. Het VK is niet inbegrepen, omdat het in 2020 uit de EU stapte.

Kaart van het 2023 EuroStat-verslag

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim Vanraes (°1980, Sint-Niklaas) is getrouwd met een Amerikaanse en woont al bijna 20 jaar in New Jersey, VS. Van opleiding archeoloog, werkt Wim als leerkracht geschiedenis en klassieke literatuur, als professionele vertaler en als redacteur bij PAL NWS. Wim legt zich toe op nieuws uit de VS, geopolitieke ontwikkelingen, geschiedenis en religie, en heeft een kritische kijk op ‘woke’.

Plaats een reactie

Delen