Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (Photonews) en prof. Christian Laes (Facebook)

Uncategorized

PAL CAST. De zin of onzin van Latijn in het onderwijs, een gesprek met professor Christian Laes

Stijn Derudder

Vlaamse scholen kunnen eindelijk aan de slag met specifieke minimumdoelen in het secundair onderwijs. Na een eerdere consensus over de nieuwe eindtermen voor de basisvorming, is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts nu ook tot een akkoord gekomen met de onderwijspartners over de tweede en derde graad.

Christian Laes

Wij hebben het met professor Christian Laes over enkele van de nieuwe eindtermen voor de vakken Latijn en Grieks, en over de zin of onzin van het vak Latijn in het onderwijs. Hij is professor oude geschiedenis aan de Universiteit van Manchester en is tevens verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Professor Laes behoort trouwens tot een van de weinige mensen in de wereld die Latijn schrijft én spreekt, en dat al ruim 25 jaar.

Taalonderwijs

In het secundair onderwijs zien we een steeds dalend niveau op het vlak van taal, bijvoorbeeld bij het onderdeel ‘begrijpend lezen’. De leerlingen in het ASO krijgen al Nederlands, Frans en Engels. Dikwijls komt daar nog een vierde moderne taal als Duits of Spaans bij. Wanneer ze afstuderen uit het ASO blijkt hun kennis van die vier talen zeer bedenkelijk en het niveau daalt bovendien dus nog. Heeft het dan nog veel zin om kostbare tijd te spenderen aan nog een taal erbij, namelijk het Latijn?

U kan het allemaal horen in deze podcast die ook te beluisteren is via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en palcast.be.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

6 gedachten over “PAL CAST. De zin of onzin van Latijn in het onderwijs, een gesprek met professor Christian Laes”

  1. Wij moesten destijds in de les “Latijn” hele stukken memoriseren en kunnen opdreunen van “de bello gallico” van Cesar. Wat zou men dan wel kunnen kopen na “betaling” van dergelijk kultureluurs gedoe en zero ter zake doende bijdrage tot het BBP (voorheen “BNP”) ?

  2. Als je een Latijnse volzin van 15 regels met ondergeschikte ( of neven-)zinnen kan reduceren tot de essentie in 5 woorden en dit zonder of met minimaal betekenisverlies, getuigt dit van verstand.

    Dit is alvast 1 van de voordelen, los van het bestuderen van de ontwikkeling van democratie, architectuur, militaire strategie, …, Mobiliteit, …

    De vraag of dit nu in een vreemde taal dient te gebeuren, kan ik niet beantwoorden.

  3. met Latijn kon men de wereld rond reizen,nu is het een onbestaande taal geworden,nl engels.Geef mij maar Latijn-Grieks,het is de basis voor Slavische en Romaanse talen.Russisch wordt de toekomst,WE zal door zwarten en moslims gedomineerd worden en verloederen zoals de Sahara .Oost-Europa wordt het nieuwe Eldorado eenmaal nar-zelensky in Siberië opgesloten zit samen het hete ursula,schele michel en dikke franz,ze kunnen samen poker spelen met hun geld ipv met het onze

Plaats een reactie

Delen