N-VA stapt naar Grondwettelijk Hof tegen pandemiewet

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Photo News

Uncategorized

Vivaldi weigert inhoudelijk debat over grondwetsartikel bij ruil Assadi en Vandecasteele

Wannes Neukermans

Na de controversiële ruildeal tussen de federale regering en Iran, heeft fractievoorzitter Peter De Roover gevraagd om een inhoudelijk debat met grondwetspecialisten, omdat zijn partij (N-VA) vermoedt dat het gebruik van grondwetsartikel 167 “op drijfzand is gebaseerd”. Dat werd door de Vivaldi-partijen geweigerd.

Na de maandenlange commotie rond de Irandeal besloot de federale regering om niet via die weg, maar via artikel 167 uit de Grondwet Olivier Vandecasteele uit Iran weg te halen. In ruil werd terrorist Assadi vrijgelaten. Dat grondwetsartikel stelt dat de koning, of in dit geval de premier, zelfstandig de bevoegdheid heeft om buitenlands beleid uit te voeren. De toestemming van het parlement zou dus niet nodig geweest zijn.

Draagwijdte

Daaraan twijfelt oppositiepartij N-VA. “Wat is de draagwijdte van dat artikel 167, en werd die gerespecteerd?”, vraagt Peter De Roover zich af. “Deze vragen verdienen een gedegen en onderbouwd antwoord uit de academische wereld.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) beweerde geen bezwaar te hebben tegen een dergelijke discussie, maar de meerderheidsfracties (Open Vld, MR, PS, Vooruit, Groen, Ecolo, cd&v) stemden tegen. Vlaams Belang-Kamerlid Joris De Vriendt stemde voor.

Volgens MR-Kamerlid Mathieu Bihet is er al over dit artikel gesproken in de Commissie Grondwet. “Ik ben niet zeker of dergelijke discussies heropend moeten worden”, gaf hij aan in het parlement. Het ging daarbij weliswaar over discussie tussen Kamerleden, zonder expertise van Grondwetsgeleerden.

Meer terreur

Sinds de Belgische gevangenenruil heeft Iran de repressie tegen de Iraanse oppositie – ook in Europa – opgevoerd. Dat stelt de Nationale Raad van het Verzet in Iran (NCRI). Twee mannen wierpen zondagochtend nog een brandbom naar een gebouw van de NCRI. Hetzelfde gebouw werd op 31 mei al eens beschoten: vijf dagen na de ruil.

Terrorist Assadi plande een aanslag op een bijeenkomst van duizenden leden en sympathisanten van de Iraanse oppositie. De NCRI was ook burgerlijke partij op het proces tegen de terrorist. “De gevangenenruil sterkt het Iraanse bewind om verdere terreur te plannen”, reageert de organisatie.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Vivaldi weigert inhoudelijk debat over grondwetsartikel bij ruil Assadi en Vandecasteele”

  1. De knieval van De Croo voor de Ayatollahs ten voordele van een dikke nek NGO-er die niet wou luisteren naar goede raad is onvergeeflijk. Dat er nog drie anderen in de deal zaten doet niets ter zake. Trouwens waarom zaten die drie in Iran? Een land waar je als verstandige mens niet naartoe gaat, integendeel, Iraniërs met een gevoel voor Westerse waarden willen er zo vlug mogelijk weg. Wanneer leren we terug mensen eens aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid? Veel miserie van vandaag is het gevolg van onverantwoordelijkheid.

  2. Ik kan het niet beter verwoorden Paul. De doden die zullen volgen nu het islamitisch tuig terug carte blanche heeft gekregen van onze porno premier zullen we hem keer op keer in het stemhokje op afrekenen, ik toch als ex liberaal. Bovendien dan nog de “grondwet” misbruiken om zijn eigen grote gelijk en Prof Djalali uit de deal gehouden te hebben, is een teken dat dit puur een zet was om politieke vriendjes uit de klauwen van de Ayatollahs te houden, ten kosten van wie weet hoeveel doden. Trouwens de rode loper uitrollen voor één van het fundi regime, de burgemeester van Teheran, die nu vrij op bezoek, met alle egards, is in Brussel. Of hoe corrupt vivaldi wel niet is!

  3. Niet langer dan een week geleden orakelden Vivaldi iconen, naar aanleiding van de dubieuze rechtzaak Sanda Dia, dat kritiek op onze kromme liberale justitie in het parlement diende te worden behandeld. En als de oppositie het woord bij de daad voegt gaan de Vivaldi islamo zeloten dwars liggen.

Plaats een reactie

Delen