Vraag van de Week: bent u voorstander van een uniformplicht op school?

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: bent u voorstander van een uniformplicht op school?

PAL

Op een twintigtal (katholieke) scholen in Vlaanderen moeten leerlingen vandaag nog een schooluniform dragen. In het Gemeenschapsonderwijs (GO!) daarentegen is het verdwenen omwille van de kostprijs. Bent u voorstander van een uniformplicht op school?

De discussie over het schooluniform laaide begin dit jaar weer op nadat de leerlingen van het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis Brugge een petitie waren gestart tégen de afschaffing ervan. De directie had in overleg met met de leerlingenraad, de ouderraad, de adviesraad en de schoolraad beslist om het blauwe uniform vanaf volgend schooljaar af te schaffen, maar dat was niet naar de zin van de leerlingen.

Volgens de directie vormt het uniform “een drempel” voor leerlingen die overwegen om zich in te schrijven op de school. Daarnaast argumenteerde directeur Joost Laeremans dat het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van een uniform steeds kleiner wordt. “Als we een school willen zijn voor alle leerlingen, moeten we dit in vraag durven stellen”, reageerde hij bij VRT NWS.

Gelijkheid

Op het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver moeten leerlingen al sinds 1841 – 182 jaar geleden – een blauw uniform dragen. De reden waarom de zusters het destijds hebben ingevoerd, was om de gelijkheid van de leerlingen te benadrukken. Dat vertelde communicatieverantwoordelijke Ann Vanhaeren begin dit jaar aan Het Laatste Nieuws. “Hun overtuiging was: het uiterlijk is niet belangrijk, wel je persoonlijkheid, je talenten en wie je bent”, aldus Vanhaeren.

Mariagaard in Wetteren koos er vorig schooljaar dan weer voor om het schooluniform te schrappen omwille van de kostprijs. Sindsdien is het leerlingenaantal met 10 procent gegroeid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Vraag van de Week: bent u voorstander van een uniformplicht op school?”

  1. Zoals al staat in de tekst: een uniform bevestigt de gelijkheid van de leerlingen. Ben je een kind van de dokter of van een chauffeur, iedereen gelijk gekleed. Geen merkkleding die alleen de rijken kunnen betalen.

  2. Mijn dochter ging naar het St Andreas instituut, niet in Brugge weliswaar. Het gaat hem gewoon over deftige donkerblauwe kledij, niet over een uniform. Natuurlijk zijn bepaalde “nieuwe Belgen” het niet eens dat meisjes een deftige donkerblauwe kledij moeten, niet teveel bloot, niet ingepakt met kopvodden, niet te flashy in fluo…dus gaan onze eigen woke idioten een traditie die onder andere tekenend is voor het niveau van de school gaan afbreken om toch maar weer eens toe te geven aan de multi culti gekheid. Mijn dochter zou evenzeer niet akkoord gegaan zijn met het afschaffen van de kledijnorm, niet van het “uniformplicht” zoals men het wil verkopen. Als je je niet aan de regels wil houden, rot dan op, en dat geldt voor alles en iedereen in de samenleving, maar vooral voor de nieuwe Belgen, het is zoveel beter in jullie landen….waar meisjes niet eens naar school mogen gaan, dus…tot nooit meer.

  3. Een uniform is een aanzet naar gelijkwaardigheid en samenhorigheid tussen de leerlingen van de school. Het uniek zijn van elke leerling kan benadrukt worden door de talenten te zien en deze te benoemen en te waarderen. Ook de groeikansen van elke scholier mogen benoemd worden. Hierdoor zullen leerlingen een positief zelfbeeld ontwikkelen. Als deze opvoeding dan ook nog plaats creëert om hulp te bieden aan elkaar en hulp vragen niet als zwakte wordt beoordeeld dan kunnen kinderen harmonisch ontwikkelen naar zelfstandige en zelfredzame, verantwoordelijke (jong)volwassenen.

  4. Zeker op een meisjesschool om jaloersheid te vermijden qua kledij van kinderen uit armere gezinnen met eerder veel kinderen op kinderen uit rijkere families met minder kinderen .

  5. Inderdaad, is pas sinds verleden schooljaar de nieuwe directeur en heeft onmiddellijk zijn groene linkse stem willen doorduwen, dit tegen de wil in van de overgrote meerderheid van leerlingen en ouders. Doodjammer ! Dit is pas het begin van de aftakeling van een zeer goed gerenommeerde school.

Plaats een reactie

Delen