Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk

Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk. Photonews

Uncategorized

Vraag van de Week: Wat gaat u voortaan met uw voedselresten doen?

PAL

Etensresten bij het restafval gooien is vandaag de normale gang van zaken, maar is vanaf 1 januari volgend jaar niet meer toegelaten in Vlaanderen. Die maatregel zou de collectieve afvalberg moeten doen krimpen. Voor mensen die in (kleine) appartementen wonen zonder terras, vormt dit een probleem. Wat gaat u doen met uw voedselresten?

Volgens berekeningen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) gooien de Vlaamse huishoudens samen 224.027 ton voedselresten per jaar weg, waarvan het grootste deel in huisvuilverbandingsinstallaties terechtkomt. Daar komt nu dus verandering in dankzij een verbod op organisch materiaal in het restafval. OVAM wil in de eerste plaats een mentaliteitswijziging bekomen: “Voedsel dat niet te veel wordt aangekocht, moet je namelijk ook niet weggooien?”

Samengevat zullen vooral mensen zonder tuin, die in kleine gemeentes zonder gft-ophaling wonen, de dupe zijn van dat nieuwe afvalbeleid. De vraag rest dan of die gemeentebesturen op (korte) termijn de afvalophaling alsnog zullen uitbreiden.

Wat vindt u van deze beleidsmaatregel? Gaat u ze volgen? Stem hieronder en beargumenteer in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




15 gedachten over “Vraag van de Week: Wat gaat u voortaan met uw voedselresten doen?”

  1. Dit soort regeltjes past maar al te goed in het verdienmodel van OVAM. Herinner u hoelang ze het verbod aanhielden om plastieken flessen toe te laten in hun afvalzakken, maar de plastiek die de flessen samen hielt in de supermarkt werd dan weer verboden. Weer het “milieu” en “verspilling” als argument gebruiken is natuurlijk populair om het te verkopen. Wat wordt het volgend jaar?

  2. Voor mensen met een grote tuin zal een composthoop of vat wel geen probleem zijn, maar wat met die mensen die geen tuin hebben of op een appartement wonen ? Daar komen problemen van. Sommige allochtonen dumpen nu al hun afval in de publieke ruimte. Wellicht krijgen ze nu navolging van nog anderen.

  3. Domme regel! Zelfs met een tuin en een mesthoop, compostvat, wat met vleesafval? Gekookte groenten? Moeten we vanaf nu de botjes van bv kip maar mee opeten? Terugbrengen naar de winkel? Of ineens aan de ratten voeren?
    Domme domme domme regel, haastwerk!
    Met dank aan Zulal Demir!

  4. Een vraag: Organisch materiaal zal verboden zijn in het restafval, en zou dus in de GFT moeten. Maar sommig organisch materiaal is ook verboden in de GFT: sauzen, beenderen, schelpen. Waar moeten die naar toe (opeten?).

  5. Persoonlijk vind ik dit een goed streven om etensresten bij het GFT te doen. Eigenlijk proberen wij zo ecologisch mogelijk met voeding om te gaan en de afval tot een minimum te beperken. De vraag is of dit weer een extra regeltje moet zijn. Dit lijkt mij weer een brug te ver.

  6. Alles verbranden in de open haard/in de tuin/op straat en de gebruikte frituurolie in de afvoer gieten. Dan ben ik benieuwd hoelang deze dwaze wet zal standhouden. PS: ik woon in een appartement met open haard 🙂

  7. Het scheiden van GFT kan enkel indien de bevolking GFT containers ter beschikking krijgt. Dit is in sommige gemeenten al het geval. De kwaliteit van de GFT zakken is zo slecht, dat ze al composteren, voor ze op de stoep gezet kunnen worden. Onbruikbaar!

  8. Ze zullen opnieuw wat personeel aanstellen die steekproefsgewijs er een zak zullen uithalen, zoeken naar wat verboden resten, en dan hopen dat ze een naam e/o adres vinden in de zak om dan een gasboete uit te schrijven. Moet ik huilen of lachen ?…

  9. “Gedaan met voedselresten bij het restafval.” Ergens zie ik hier toch wel een contradictie. En vanaf wanneer (hoeveel gram) is wat aan een gebruikte verpakking kleeft “voedselrest”? Bemoeizichtige ambetantenaartjes van OVAM gaan alvast mijn mentaliteit niet wijzigen.

  10. Inderdaad ik woon met 2 op een klein appartement en wij hebben sowieso slechts 1 zakje afval per week waarvan de hoeveelheid organisch afval zeer beperkt is. Als ik hiervoor aparte zakken moet voorzien betekent dat een zakje voor maximum 2 kilo afval per week. Het afval opsparen is ook geen optie, en een composthoop is helemaal belachelijk. Zelfs al zou ik composten op het terreas waar zou ik met de compost moeten blijven, ..

Plaats een reactie

Delen