Voorzitter Moslimexecutieve wil Belgische staat aanklagen

Mehmet Ustün (rechts), op een bijeenkomst met toenmalig premier Macron en Justitieminister Geens. Photonews

Uncategorized

Op deze dag in 1939 sloten Nazi’s en Sovjet-Unie een pact | PAL X

PAL

X, het vroegere Twitter, is niet meer weg te denken uit het debat, maar omdat niet alles wat op het platform verschijnt even interessant is, trachten we in deze rubriek voor u de leukste of interessantste berichten te selecteren. Soms grappig, soms scherp en soms hemeltergend, maar nooit saai.


23/08/2023 – 14:00

Vandaag in 1939 sloten communisten en fascisten een pact om Oost-Europa te verdelen. “Hierover zal je PTB en hun bloedrode subsidievrienden niet horen”, schrijft Tomas Roggeman op X, het voormalige Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Op deze dag in 1939 sloten Nazi’s en Sovjet-Unie een pact | PAL X”

  1. Klotepact. Met een Führer die niet verder zag dan zijn neus lang was en een Wehrmacht en Duitse natie gedrogeerd door hoogmoed. Zes jaar later (1945) deed Hitler het licht uit en toen was Duitsland een puinhoop. Wie “Mein Kampf” aandachtig gelezen heeft weet dat onderhavig pact de nationale veiligheid van de Sovjet-Unie ten goede kwam. Trouwens was het niet de Sovjet-Unie die tevergeefs, in 1938 en 1939, pleitte bij Engeland, Frankrijk en Polen om met de Sovjet-Unie een coalitie de vormen om de expansiedrift van Hitler te counteren? Dat was in belang van de betrokken partijen en de vrede in Europa. Neen, Engeland en Polen weigerden ondanks de coup van Praag (maart 1939) adequaat te reageren. In Ijdele hoop, misschien, dat Duitsland de Sovjet-Unie zou aanvallen en Polen ongemoeid zou laten.Deze kant van het verhaal hoor je de imperialisten nooit oprakelen.

  2. Met onderhavig pact heeft (brokkenpiloot) Hitler de poorten van de hel geopend en nolens volens de fase tot de ondergang van het Derde Rijk en het Duitse volk ingeleid. Als men dan toch plannen maakt om een oplossing te eisen over een territoriaal geschil met Polen, dan nooit zonder een coalitie te vormen met de Sovjet-Unie (eveneens eisende partij) en via diplomatiek overleg met GB en Frankrijk. Maar was die strategische optie nog haalbaar, nadat Hitler op een lompe wijze het verdrag van München (1938) had geschonden, door Tsjecho-slowakije op 16 maart 1939 te annexeren? De Sovjet-Unie was zo wijs pas op 17 september 1939 deel te nemen aan de herverkaveling van Polen. Winston Churchill van zijn kant bleef zich focussen op de strijd tegen tegen het Derde Rijk en gokte dat de USSR vroeg of laat een coalitiepartner zou worden. Hetgeen geschiedde op 23 juni 1941.

Plaats een reactie

Delen