Actrice Rachel Zegler nabij een reclamebord met een afbeelding van de originele prinses. Foto X

Actrice Rachel Zegler nabij een reclamebord met een afbeelding van de originele prinses. Foto X

Uncategorized

Prigozjins laatste bravourestuk?

Simon Segers

Woensdagavond raakte bekend dat een privéjet met Wagnerleider Jevgeni Prigozjin aan boord, is neergestort enkele honderden kilometers ten noordwesten van Moskou. Alle inzittenden kwamen om het leven, en meteen volgde speculatie dat Russisch luchtafweergeschut het toestel heeft neergehaald. Verschillende aan Wagner gelinkte Telegramgroepen lijken de dood van Prigozjin te bevestigen.

De Embraer Legacy 600 privéjet was op weg van de Russische hoofdstad Moskou naar Sint-Petersburg. Naast drie bemanningsleden, waren er zeven passagiers aan boord, waaronder Prigozjin en Dmitri Oetkin, de oprichter van de Wagnergroep. Volgens data van de website Flightradar24, waarmee vluchten van over de hele wereld live gevolgd kunnen worden, dook het toestel bijna 2.500 meter op slechts 30 seconden. Op dat moment werd de exacte positie van de jet niet langer gedeeld, vermoedelijk door een GPS-verstoorder in het gebied. Andere vliegparameters zoals de snelheid en hoogte, werden echter wel nog berekend.

Wraak van Poetin?

Volgens verschillende Russische persagentschappen stonden Prigozjin en Oetkin op de passagierslijst. Gezien er mogelijk ook een ander toestel dat gelinkt wordt aan de Wagnergroep in de lucht hing ten tijde van de crash, is het niet ondenkbaar dat de huurlingen voor hun eigen veiligheid aan boord van het andere vliegtuig waren ingestapt. Het zou niet de eerste maal zijn dat de Wagnerleider opnieuw opduikt na al geruimde tijd dood te zijn gewaand. Sinds Prigozjin zonder vervolging naar Wit-Rusland kon vertrekken, nadat hij eind juni met zijn troepen richting Moskou trok, bestaat al het vermoeden dat Poetin alsnog wraak zou nemen.

Een doelbewuste aanval lijkt momenteel de meest aannemelijke oorzaak voor de crash, gezien de omstandigheden niet overeen lijken te stemmen met een ongeluk. Bovendien heeft het Legacy 600-model een uitstekende reputatie op het vlak van veiligheid. Tijdens meer dan 20 jaar dienst gebeurde nog maar één accident met dat type vliegtuig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Prigozjins laatste bravourestuk?”

  1. Wellicht op bevel van Poetin maar mogelijks ook op bevel van het leger. Prigozjin heeft immers verschillende vliegtuigen laten neerschieten. In het eerste geval neemt Poetin opnieuw de leiding. In het tweede verliest hij die.

  2. En dan te bedenken dat politieke partijen zoals PVDA-PTB, die dit soort regimes verheerlijken, geen stro breed in de weg worden gelegd. Geen cordon santitair, geen beperking van gastsprekers en geen vredescharter. Dit terwijl het VB op alle democratische vlakken aan banden wordt gelegd omdat het gelijkheid eist voor alle inwoners en zuivering van parasieten van dit overbodige landje.

  3. Tijdens de republiek van Weimar vorige eeuw, bracht de verdeeldheid tussen Duitse socialisten en communisten Hitler aan de macht. De verdeeldheid ter linkerzijde geschiedde op bevel van een externe partij: de Rus Stalin. Welke verrassing staat ons in 2024 te wachten, tengevolge de verdeeldheid van de V-partijen, tot nader order gehandhaafd door de V-kameleon, Bart Dewever, voorzitter N-VA voor het leven, verkozen zonder tegenkandidaat, zoals in totalitaire regimes? Hierbij aansluitend: door welke duistere externe machten laat Bart Dewever zich manipuleren om samenwerking met het Vlaams Belang bij voorbaat uit te sluiten? Terwijl hij zonder schroom collaboreert met OVLD liberalen, schorremorrie dat plast tegen politievoertuigen geplaatst voor de woning van een controversiële, ook al liberale, minister van justitie.

  4. Fritz Todt, ingénieur en Duits minister van bewapening, waarschuwde Hitler in november en december 1941, tot tweemaal toe, dat de oorlog een verloren zaak was voor Duitsland. De Duitse industrie stond machterloos tegenover de Engelse, Amerikaanse en Russische gezamelijke productiecapaciteiten en hun onuitputbare energiebronnen. Ook Todt stierf kort daarop in een vliegtuigcrash waarvan de oorzaak, natuurlijk, nooit opgehelderd werd. En desniettemin, rekte Hitler nog vier jaar de Duitse doodstrijd, vooraleer zijn ongelijk toe te geven en te kiezen voor de vlucht vooruit (zelfdoding). Wat bezielde Hitler in 1939, niettegenstaande de rode knipperlichten, te kiezen voor oorlog terwijl de Duitsers geen honger leden en de tewerkstelling genormaliseerd was. Ik zie geen enkele rationele reden om het Duitse volk in 1939 naar een nieuwe wereldoorlog te loodsen. Poetin is een ander verhaal. In Oekraïne heeft de NATO de ambitie om kernwapens te installeren in de voortuin van Rusland. Dus een provocatie die levensbedreigend is voor de Russen en analoog met de voormalige installatie van Russische raketten op Cuba. Toen zweefde de wereld ook op de rand van een kernoorlog net zoals nu. Gelukkig bleven president Kennedy en Kroetsjev allebei koelbloedig en kozen ze voor een compromis. Anno 2023 liggen de kaarten moeilijker wegens -EU oorlogshitsers die zich verrijken met wapenleveringen ten koste van het welzijn van het Oekraïense volk, en die Zelenski gek maken om vredesonderhandelingen te weigeren. Welke optie blijft er dan nog over. Kernbommen? Met politici-haviken blijven alle opties open leert de geschiedenis. Zelfs de apocalyps.

Plaats een reactie

Delen