Raad van State vernietigt verbod op Kameraadschapsavond

De IJzerwake van 2021. Photo News

Uncategorized

Raad van State vernietigt verbod op Kameraadschapsavond

Anton Schelfaut

De Kameraadschapsavond, een traditionele zangavond aan de vooravond van de IJzerwake, mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State maandag beslist.

De IJzerwake kwam de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws. Aan de vooravond van het jaarlijkse evenement voor Vlaams-nationalisten zou dit jaar normaal gezien een Kameraadschapsavond – een traditionele zangavond gevolgd door een dj-optreden – plaatsvinden, maar het stadsbestuur van Ieper had die verboden. Het schepencollege argumenteerde dat er onduidelijkheid bestond over de bedoeling van het evenement en de liederen die gezongen zouden worden. Ook zou het risico op een verstoring van de openbare orde te groot zijn geweest.

De organisatie van de IJzerwake vocht het verbod aan bij de Raad van State, die het besluit van het Ieperse stadsbestuur maandagmiddag schorste.

Vzw IJzerwake reageert tevreden op het arrest van de Raad van State. “De Raad van State heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat onze grondwettelijke rechten van vrijheid van vergaderen en het recht op vrije meningsuiting overeind blijven”, klinkt het in een persbericht.

“Ondemocratische controle”

Hoewel de Kameraadschapsavond gewoon mag doorgaan, betreurt de organisatie dat het zo ver is moeten komen. “De stad Ieper heeft na ontvangst van de aanvraag niets anders gedaan dan de voorwaarden enger en enger gemaakt, totdat niets nog kon. Op het einde wilde de stad zelfs weten welke liedjes uit de studentencodex zouden gezongen worden en welke muzieknummers zouden gedraaid worden. Die vraag werd aan geen enkele andere vereniging ooit gesteld en neigt naar ondemocratische controle, een rechtstaat onwaardig.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Raad van State vernietigt verbod op Kameraadschapsavond”

  1. Hmm, dit doet me denken aan die keer dat ik in een feesttent voor Beerschot moest draaien vlakbij het Antwerp expo in de ’90s. Ik bedoel, ik verstond mijn vak, en ik zweepte het volk maar op en op en het volk zong mee boven de muziek, en al wat je wilt, maar een komt een kerel vragen of ik het volk kon bedaren ipv opzwepen. Tsssss, pussies.

  2. Als rechts opkomt voor de Vlaamse identiteit wordt ze onmiddellijk aan banden gelegd door de gemeentebesturen, de provincies, het gewest en de federale overheid. NVA zetelt evenzo in Ieper in de meerderheid en toch zijn ze zo afgegleden naar het Belgicisme dat ze zelfs niet opkomen voor iets wat Vlaams “pur sang” is. Dit toont hoe BDW de boel belazerd heeft en het nog steeds doet met zogezegd de Vlaamse kaart te trekken. Als er dan iets is waar links zou moeten op reageren, het vernederen van kinderen in Zelzate door allochtoon gespuis, geeft collectief links niet eens thuis…ze zijn op vakantie. Het moet druk zijn in St Tropez op al die superyachten daar, gans links Vlaanderen zit er waarschijnlijk. In het geval van de Ijzerwake is het een mooi signaal van de RVS dat ze de politieke spelletjes een halt hebben toegeroepen. Best dat het grondwettelijk hof er niet aan te pas is gekomen, je weet wel dat “onding” dat zich “hof” noemt en eindelijk vol zit met gebuisde politici, die trouw de partijlijn moeten volgen, en vooral ongrondwettelijke besluiten nemen.

  3. De Raad van State vernietigt het totalitaire verbod op een Kameraadsavond. Een overwinning voor de democratie. Maar de kous over het politiek verbod door een geradicalisdeerde liberale burgemeester van Ieper, in casu Emmily Talpe (Open Ieper), is hiermede niet af. Burgemeester Talpe en per uitbreiding het Poetinistisch schepencollege van Ieper, heeft terzake op grond van louter politieke overwegingen de grondwet en de grondrechten van de organisators (Ijzerwake) geschonden. Een democratische rechtstaat is het zichzelf verplicht nu sancties te treffen tegen overheidsbestuurders die hun macht misbruiken om de democratische grondrechten van burgers en organisaties te schenden. Burgemeester Emmily Talpe moet ontslagen worden wegens politiek machtsmisbruik, frauduleuze handelingen en integriteitsschendingen.

Plaats een reactie

Delen