Vraag van de Week: Wat met politieke statements in de sportwereld?

Tissoudali draagt een Palestijnse band tijdens de wedstrijd. Antwerp komt met steunbetuigingen op het veld voor een vriendschappelijke wedstrijd. Minister Lahbib draagt de regenboogband tijdens haar bezoek aan het WK in Qatar. Belga/Photonews

Uncategorized

Uw Mening: Politiek hoort niet thuis in de sportwereld

PAL

In Duitsland werd een Nederlandse voetballer ontslagen vanwege pro-Palestijnse uitspraken op sociale media. Tijdens de wedstrijd tussen AA Gent en Anderlecht moest Tarik Tissoudali zijn armband met Palestijnse vlag uitdoen. Tegelijkertijd betuigt de voetbalwereld al lang openlijk steun aan Oekraïne. De beste oplossing zou zijn om politieke statements volledig te weren uit de sportwereld, vindt het merendeel van de PAL NWS-lezers.

Tijdens de wedstrijd tegen Anderlecht moesten Tissoudali en Kandouss hun armband afdoen van scheidsrechter Vergoote. “Voor een ander land mocht dat wel en hiervoor niet”, reageerde Tarik Tissoudali na de wedstrijd. “We leven toch in een vrij land? Ik doe het ook niet omdat het een Arabisch land is, ik vind dat iedereen het verdient om in vrede te leven. Ik ben tegen oorlog, tegen massamoord en voor vrijheid.” Het statement van Tissoudali ligt extra gevoelig omdat er bij Gent ook een Israëliër speelt. Omri Gandelman verloor twee vrienden bij de terreuraanval van Hamas op het Nova-festival op 7 oktober.

De voetbalwereld schaart zich openlijk achter Oekraïne en organiseert steunacties. Daarnaast heeft de Belgische Pro League in het verleden ook meerdere keren opgeroepen om bijvoorbeeld en regenboogarmband te dragen. Toch werd de Palestijnse armband nu verboden. Volgens de Pro League is dat omdat er over Oekraïne een duidelijk standpunt is vanuit de UEFA. “Over Palestina is zo’n standpunt er niet”, legt de woordvoerder bij Nieuwsblad uit.

92 procent van de respondenten is van mening dat politiek niet thuishoort in de sportwereld. Vier procent vindt dat statements over zowel Oekraïne als over Israël en Palestina moeten kunnen. De overige drie procent vindt het logisch dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende conflicten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Uw Mening: Politiek hoort niet thuis in de sportwereld”

  1. Tissoudali, waar was uw protest op 7/10? Of toen de moslims de christenen uit Nagorno Karabach hebben verdreven?
    Altijd hetzelfde: moslims zijn alleen begaan bij onrecht tegen moslims, de anderen kunnen voor hen letterlijk en figuurlijk doodvallen.

  2. Als mensen sport kijken, willen ze geen politieke spelletjes zien. Dat is wel gebleken bij de boycot van de Amerikaanse sporten waar het kijkersaantal dramatisch is gedaald tijdens de “take a knee” periode. Wij zijn veel te braaf. We blijven gewoon kijken en ergeren ons in stilte.

  3. Op de sociale media zou eenieder het recht moeten hebben zijn mening te ventileren. Niet in Duitsland. De enige periode waar de vrije meningsuiting gedoogd werd in Duitsland was tijdens de Weimarrepubliek. De sociale media staan los van het sportgebeuren. In een lokale winkel van Standaard Boekhandel (Vlaamse rand) draagt een winkeljuffrouw een hoofddoek. Ik vind het fout omdat ze dat stuk textiel, op de werkvloer, draagt als een provocerend, politico-religieus symbool en engagement, voor de islamisering van de maatschappij. Ik pleit dus voor een neutrale dresscode op de werkvloer.

Plaats een reactie

Delen