Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? DAI toont hoe het moet

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met het minder bekende DAI Global Belgium.

DAI werd in 1970 opgericht als Development Alternatives Inc. DAI Global Belgium werd in 2016 opgericht in Brussel als DAI Brussels. Hoewel de organisatie niet echt bekend is in ons land, staat DAI op plaats 6 in de sector ontwikkelingssamenwerking van Trends, nog voor Damiaanactie.

DAI Global is een particuliere ontwikkelingsonderneming met kantoren in de hoofdsteden van meer dan een dozijn landen, waaronder België en Oostenrijk. DAI ontvangt contractfinanciering van USAID en het U.K. Department for International Development om ontwikkelingsdiensten te leveren.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “DAI werkt in 160 ontwikkelings- en transitielanden op het gebied van water en beheer van natuurlijke hulpbronnen, energie en klimaatverandering, bestuur en beheer van de publieke sector, ontwikkeling van de private sector en ontwikkelingsfinanciering, economie en handel, landbouw, crisisbestrijding en stabiliteitsoperaties, digitale versnelling en wereldwijde gezondheid.”

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

Thierry Debels: “Daar hebben we geen zicht op. We weten wel dat DAI Europe de internationaal erkende normen ‘ISO 9001:2015’ en ‘ISO 14001:2015’ behaald heeft, waarmee het bedrijf zich gevestigd heeft als marktleider op het gebied van internationale ontwikkelingsconsultancy en -implementatie.”


Kerncijfers DAI Global Belgium

  • Inkomsten 2022: 21.627.034 euro
  • Totale subsidies 2022: 3.552.177 euro
  • Fondsenwerving 2022: geen info
  • Personeelsleden: 27,9 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 9.944.948 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 4.082.783 euro
  • Directeur: niet gekend – Zan Northrip is eindverantwoordelijke
  • Score ngo: 8/10

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

Thierry Debels: “De organisatie is zeker politiek neutraal. Meer nog, het is de basis van de ngo. DAI werd in 1970 immers opgericht door drie afgestudeerden van de Kennedy School of Government van Harvard met de intentie om ontwikkelingshulp dynamischer en vooral effectiever te maken.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

Thierry Debels: “DAI heeft daar als internationale groep geen mening over, maar ik kan me inbeelden dat de organisatie liever in een klassiek Belgisch systeem werkt.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Thierry Debels: “DAI zet nogal zwaar in op AfriNEXT. Het is volgens de organisatie immers een kritiek moment om de negatieve stereotypen over Afrika te veranderen. Het continent herbergt enkele van de meest dynamische economieën ter wereld. De Afrikaanse Unie is onlangs permanent lid geworden van de G20. De Afrikaanse Continentale Vrijhandelsovereenkomst opent nieuwe markten en stimuleert de groei. De gemiddelde leeftijd op het continent is 19 jaar en de jonge bevolking vertegenwoordigt een krachtige beroepsbevolking, marktkansen en een bron van creativiteit volgens DAI. In 2050 zal een op de vier mensen op aarde Afrikaan zijn.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

Thierry Debels: “We moeten al iets verder in de tijd teruggaan. Op 26 september 2010 werden Linda Norgrove en drie Afghaanse collega’s ontvoerd in het Chawkay district van de oostelijke provincie Kunar. In een hinderlaag gelokt door leden van de taliban op de hoofdweg van Jalalabad naar Asadabad, werden Norgrove en de anderen uiteindelijk door hun ontvoerders meegenomen naar de Dewegal Vallei in het Chowkai District. Uiteindelijk werd een reddingspoging uitgevoerd door Amerikaanse Navy SEALs. Norgorve raakte gewond tijdens de actie en overleed aan haar verwondingen.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Thierry Debels: “Hoewel ik een boek over het goede doel heb geschreven, kende ik deze groep niet. Voor zover ik weet, is er ook niets geschreven in onze pers over DAI. Het was voor mij ook een ontdekking dankzij de reeks van PAL.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Thierry Debels: “Je voelt in alles een groot verschil met ngo’s die overspoeld worden met subsidies. Dus minstens een 7 en misschien zelfs wel een 9.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Hoe goed is het goede doel? DAI toont hoe het moet”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen