Oxfam Solidariteit doorgelicht: “Winst van 6,5 miljoen euro” (Shutterstock)

Oxfam Solidariteit doorgelicht: “Winst van 6,5 miljoen euro” (Shutterstock)

Financiële vrijheid

Oxfam Solidariteit doorgelicht: “Winst van 6,5 miljoen euro”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen na 11.11.11 de reeks met Oxfam Solidariteit.

In 1942 stroopten een groep vrijwilligers uit het Britse Oxford de mouwen op. Hun doel: voedselhulp bieden aan Griekenland, dat toen bezet werd door Duitsland. De groep trok zich het lot van de hongerige Griekse bevolking aan en voerde campagne om voedselvoorraden door de geallieerde blokkade te krijgen. Het ‘Oxford Committee for Famine Relief’, kortweg Oxfam, was een feit.

Een handvol enthousiaste mannen en vrouwen, onder wie graaf Victor de Robiano en baron Antoine Allard, richtte in 1964 Oxfam België op, dat wat later opkwam onder de naam Oxfam Solidariteit. In de jaren 1970 groeide de afdeling voor eerlijke handel: Oxfam Wereldwinkels werd opgericht in 1971 en Oxfam Magasins du monde volgde in 1976. Samen tellen zij bijna 300 winkels voor eerlijke handel in heel België.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Deze niet-gouvernementele organisatie zet zich in voor ontwikkelingssamenwerking. Dat doet ze met behulp van de inzameling van fondsen en een keten van tweedehandswinkels, met onder andere kleding en computers, waarmee ze ontwikkelingsprojecten wereldwijd ondersteunt. Ze gaat ter plaatse bij rampen, bijvoorbeeld na de aardbevingen Nepal 2015, en steunen plaatselijke organisaties op lange termijn. Oxfam probeert ook het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te vergroten, bijvoorbeeld door beleidswerk (petities) en met ‘inleefateliers’, waar je ziet hoe de mensen vandaag in andere landen leven.”

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Volgens de ngo wordt 45 procent van de inkomsten gebruikt voor ‘beleidsbeïnvloeding’ en verschillende projecten. Bijna 30 procent wordt gebruikt om de fairtradepartners te steunen. Het overige geld gaat naar sensibiliseringscampagnes, tweedehandswerking, fondsenwervende activiteiten en administratieve ondersteuning.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De organisatie stelt – net zoals 11.11.11 overigens – politiek neutraal te zijn, maar die doelstelling leunt uiteraard eerder bij links en christendemocratie aan.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is – opnieuw zoals 11.11.11 – typisch Belgisch unitaristisch en heeft dus een impliciete voorkeur voor de unitaire staatsstructuur.”


Kerncijfers Oxfam Solidariteit

  • Inkomsten 2022: 54.189.179 euro
  • Totale (project)subsidies 2022: 25.533.076 euro
  • Fondsenwerving (giften en legaten) 2022: 12.570.401 euro
  • Personeelsleden: 153,9 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 18.667.129 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 6.527.031 euro
  • Directeur: Eva Smets

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“In 2022 rolde Oxfam België het programma ‘Innovate to feed’ verder uit. Daarmee ontwikkelen ze met behulp van lowtechmethodes naar eigen schrijven een veerkrachtige landbouw in regio’s die blootstaan aan de gevolgen van de klimaatcrisis en waar de humanitaire noden nijpend zijn.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“De ngo vermeldt zelf een reputatierisico: Oxfam heeft als mondiale speler immers te maken met een aantal negatieve kritieken. Potentiële imagoproblemen kunnen de reputatie van Oxfam schaden en dit kan leiden tot minder financiering en donaties.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Er zijn ook risico’s gelieerd aan projecten: de organisatie is immers actief op het gebied van humanitaire hulp. De programma’s worden beheerd door de ‘landenkantoren’ met de steun van de ‘Executing Affiliates’. Niet-subsidiabele uitgaven ten laste van Oxfam Solidariteit en ‘landentekorten’ die over de in het land actieve filialen zullen worden verdeeld, kunnen van invloed zijn op het operationele resultaat van Oxfam Solidariteit.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Aangezien de doelstellingen van deze ngo ook vrij vaag en breed zijn, is het moeilijk om – voor iemand die de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen -, een score aan de ngo te geven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

6 gedachten over “Oxfam Solidariteit doorgelicht: “Winst van 6,5 miljoen euro””

  1. Het blijft me verwonderen dat gecorrumpeerde ngo’s nog steeds rechtstreeks toegang hebben tot de media en tot de portefeuille van de staat en van de burgers. Ze blijven de pers bestoken met persberichten en “studies” die bol staan van verkeerde methodieken en kromredeneringen. En men neemt dat allemaal maar over als grote waarheid. De audits over het “wetenschappelijke” werk van bv. Oxfam zijn vernietigend.
    Stop de financiering van meestal linkse ngo’s. Oxfam bijvoorbeeld, dat in 1975 nog probeerde de misdaden van de Rode Khmer te ontkennen. Of de vzw Vrede, die een mantelorganisatie was van de Sovjetunie en die massaal de ‘vredespropaganda’ van de KGB verspreidde. Of het Gentse Çavaria en een heleboel klimaatactivisten. Allemaal ‘ontwikkelingshulp’?

  2. Als je in Afrika een schooltje bouwt, rest er binnen enkele maanden enkel nog de ruwbouw. De deuren, de dakgoten, de lichtschakelaars, … alles ligt te koop op de markt. Wanneer krijgen we een Pano reportage hierover?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen