De adellijke familie du Parc Locmaria: ankerpunt voor Boudewijn en Albert

Links: wapenschild familie du Parc Locmaria | Rechts: toekomstig koning Albert op de schoot bij Gatien du Parc Locmaria. Foto: Wikimedia Commons

Geschiedenis

De adellijke familie du Parc Locmaria: ankerpunt voor Boudewijn en Albert

Thierry Debels

De adellijke familie du Parc Locmaria, en dan meer bepaald Gatien (1899-1974), heeft een zeer grote rol gespeeld in het leven van Albert en vooral Boudewijn. Na het overlijden van koningin Astrid in 1935 wordt burggraaf Gatien du Parc Locmaria immers aangesteld als gouverneur van de koningskinderen Albert en Boudewijn.

Hij zal het ankerpunt in hun jeugd vormen. “Albert zag mijn vader alleszins meer dan zijn eigen vader. Noem hem gerust zijn surrogaatvader”, verklaarde zoon Yves du Parc Locmaria een tijdje terug in de media naar aanleiding van een boek over zijn vader (Au Roi).

Metgezel van koningin Astrid

De familie du Parc Locmaria is een familie van de Bretonse streek, die in 1888 door koning Leopold II tot de Belgische adel werd toegelaten. Gatien werd geboren op 30 augustus 1899. Hij diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het leger en raakte geblesseerd. Hij behaalde zijn diploma Rechten en werkte aan de balie in Brussel.

Du Parc was in februari 1935 al in dienst genomen als ‘chevalier d’honneur’ (ridder van eer) van koningin Astrid. Hij vergezelde haar naar officiële activiteiten, organiseerde haar verplaatsingen en beheerde de administratie. In Laken waren ze zo tevreden over Gatien dat hij op 1 september van dat jaar zou promoveren tot ‘grand maître de la maison de la reine’ (grootmeester van het Huis van de koningin).

Twee dagen voor de promotie, op 29 augustus, speelt het gekende drama van Küssnacht zich af. Du Parc zal hierop helemaal naar voor treden. Op vraag van de weduwnaar-koning moest Gatien immers, als gouverneur van de koningskinderen, alles regelen: hun opvoeding, onderwijs, officiële leven. Hij koos de leerkrachten en de gouvernantes. Alleen híj mocht over de ontwikkeling van de kinderen rapporteren aan de koning, die een blind vertrouwen in hem had.

Slonzige Boudewijn

“Du Parc was een strenge gouverneur. Naar Brits model’, verklaarde koningskenner en auteur Mark Van den Wijngaert een tijd terug in de media. In de visie van du Parc moest je de kinderen harden in dit zware bestaan. In mei 1940 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Boudewijn is dan negen jaar. Gouverneur du Parc moet Boudewijn, samen met zijn broer en zus, in veiligheid brengen. In die periode ziet du Parc Boudewijn vaker dan zijn eigen kinderen.

Ook in Zwitserland speelt Gatien du Parc een grote rol. Minder geweten immers is dat Boudewijn eerst op de schoolbanken van La Châtaigneraie zat. Naar eigen zeggen was hij er erg gelukkig en volgens begeleider Gatien du Parc bracht Boudewijn er zelfs de mooiste dagen van zijn jeugd door.

Tot vader Leopold op een dag een schoolfoto zag van de jonge Boudewijn waarop hij volgens de koning ‘slonzig’ gekleed was. “Leopold werd woedend en verbande zijn oudste zoon naar Le Rosey”, vertelde Gatien aan zijn zoon Yves, die later een boek over zijn vader schrijft. Du Parc is de man die dag en nacht over de jonge Boudewijn waakt. Volgens zijn vrouw, barones Marthe d’Huart du Parc (1904-1981), zag hij de kinderen van Leopold liever dan zijn eigen kroost. Als hij het over ‘de kinderen’ had, vroeg ze hem steevast over welke kinderen hij het precies had: zijn kinderen of die van Leopold.

‘Vader’ van de koningskinderen

Als Boudewijn van 28 februari tot 1 april 1948 de Verenigde Staten bezoekt, gaat du Parc ook mee. Ook later speelt Gatien een grote rol in het persoonlijke leven van Boudewijn. Hij beschouwt de oudste zoon van Leopold ook als zijn zoon. Als Boudewijn koning is, wordt Gatien dus niet vergeten. Om de inkomsten van du Parc aan te vullen, neemt koning Boudewijn contact op met Max Nokin, gouverneur en dus sterke man van de Generale Maatschappij.

De koning vraagt Nokin om du Parc te benoemen als bestuurder van enkele ondernemingen van de Generale. Du Parc zal volgens zoon Yves du Parc daadwerkelijk bestuurder worden bij Sogefor en de Compagnie Maritime Belge (CMB). Beide ondernemingen behoren tot de invloedssfeer van de Generale. Aan dergelijke functies zijn aantrekkelijke vergoedingen verbonden.

Op 30 maart 1974 overlijdt Gatien du Parc. Boudewijn gaat diezelfde dag nog incognito zijn stoffelijk overschot groeten. Boudewijn is alleen. De pers is niet op de hoogte. Ook een zoon van Gatien speelt of speelde nog een rol aan het hof. Als externe beheerder van de stichting Astrida vinden we Baudouin du Parc Locmaria terug. Baudouin is een zoon van Gatien du Parc, de ereceremoniemeester van het hof en de vaste begeleider van de prinsen Boudewijn en Albert. Ook bij Fons Pereos speelde hij een rol in de raad van bestuur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “De adellijke familie du Parc Locmaria: ankerpunt voor Boudewijn en Albert”

Plaats een reactie

Delen