Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door Thierry Debels, expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’. We vervolgen onze reeks met het Belgisch Comité voor UNICEF of kortweg UNICEF België.
Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) is een organisatie binnen de Verenigde Naties (VN) die zich inzet voor het welzijn van kinderen, onder andere via het ‘Verdrag inzake de Rechten van het Kind’.
Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?
Thierry Debels: “De missie van UNICEF België bestaat erin alle nodige aandacht van het grote publiek, bedrijven en overheden te vragen voor kinderrechten in het algemeen en de programma’s van UNICEF in het bijzonder.”
Kerncijfers UNICEF België
- Inkomsten 2022: 33.445.658 euro
- Totale subsidies 2022: 1.182.046 euro
- Fondsenwerving 2022: 23.769.656 euro (schenkingen)
- Personeelsleden: 36,3 VTE
- Eigen vermogen eind 2022: 2.495.537 euro
- Laatste jaarresultaat: winst van 586.325 euro
- Directeur: Christèle Devos
- Score ngo: 3/10
Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?
Debels: “Volgens UNICEF gaat er van die 100 euro 16,9 euro naar fondsenwervende acties in België en 4 euro naar administratiekosten.”
Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?
Debels: “UNICEF is onderdeel van de VN. Dat lijkt een goede en neutrale paraplu, maar onlangs zagen we toch UNRWA in de problemen komen. En oudere lezers zullen ook nog wel het CRIES-schandaal herinneren. Zeventien beklaagden die in maart 1988 in het kader van dat schandaal voor de Brusselse rechter verschenen, waren veelal hoogopgeleide en vooraanstaande mannen. Onder meer de toenmalige directeur van UNICEF België zat in de beklaagdenbank. Deze laatste werd er toen van beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor de scabreuze fotoshoots die zijn medewerker in de kelder van het kantoor organiseerde.”
Heeft de organisatie een voorkeur op het vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind, of eerder neutraal?
Debels: “De organisatie is een typische Belgische organisatie.”
Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?
“Voor UNICEF stond 2022 ook in het teken van de oorlog in Oekraïne. Om mensen te helpen die deze oorlog zijn ontvlucht, heeft UNICEF de zogeheten ‘Blue Dots’ geactiveerd. Die centra zijn veilige plaatsen langs de belangrijkste doorgangsroutes waarlangs mensen vluchten naar buurlanden van Oekraïne (zoals Polen). Daar hebben kinderen en gezinnen toegang tot een brede waaier aan diensten.”
Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo het afgelopen jaar?
Debels: “Zoals we al een paar keer hebben aangegeven, spreekt ook UNICEF niet over tegenslagen of mislukkingen in het jaarverslag. Dat is een gebrek aan transparantie, aangezien niet alle projecten kunnen slagen.”
Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?
Debels: “In het jaarverslag bij de jaarrekening van 2022 lezen we dat dé kerntaak van UNICEF België ‘fondsenwerving’ is. Dat is uiteraard zo, maar het is wel interessant dat de organisatie dat zo zwart op wit bevestigt. De huidige directeur is ook gepokt en gemazeld in het ophalen van geld.”
Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?
Debels: “De doelstellingen zijn ook bij deze organisatie zeker lovenswaardig. Wie kan iets hebben tegen het verbeteren van het lot van kinderen? Alleen moet je de vraag stellen of dat via een logge structuur van de VN moet verlopen. Opnieuw kan ik met een 3 op 10 geen al te hoge punten uitdelen.”
Als ik “het goede doel”(sic) hoor blijft mijn geldbeugel dicht voor de “Barmhartigheidsindustrie”, wat dat is het in realiteit !