De paddenstoelwolk boven Nagasaki in 1945. Foto Shutterstock

De paddenstoelwolk boven Nagasaki in 1945. Foto Shutterstock

Veiligheid

De humanitaire gevolgen van een nucleaire aanval

Simon Segers

In eerdere artikelen bespraken we reeds de belangrijkste veiligheidslessen uit 75 jaar kernenergie en het Belgische nucleaire noodplan. Nu de wereld opnieuw in de greep is van twee majeure conflicten, rest de vraag of de dreiging van nucleaire oorlog terug is van weggeweest. Een schets van de nasleep indien de bom ooit gedropt wordt.

De explosie en daaropvolgende schokgolf zou een gebied vergelijkbaar met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in een fractie van een seconde in lichterlaaie zetten en binnen die straal elk gebouw als een kaartenhuis met de grond gelijkmaken. In het omringende gebied woeden de brandhaarden ondertussen verder en vernietigen alles op hun pad, mede dankzij de zuurstofrijke luchtstromen die dankzij de typerende paddenstoelenwolk gegenereerd worden.

Stralingsziekte

Al wie zich in het epicentrum van de explosie bevindt, wordt gereduceerd tot subatomaire deeltjes door de ongelofelijke hitte. Op grotere afstand zitten overlevenden vast met derdegraads brandwonden in ingestorte gebouwen, zonder enige hoop op medische hulp. Al wie als bij wonder dat geweld overleefd heeft, zal in min of meerdere mate blootgesteld worden aan ioniserende straling. Velen van hen zullen in de komende uren en dagen sterven aan de gevolgen van stralingsziekte, hoewel sommigen pas jaren later dodelijke tumoren zullen ontwikkelen.

WO II

Zoals iedereen weet, hebben de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog met atoomwapens de onvoorwaardelijke capitulatie van Japan afgedwongen. Het ging hier echter om twee atoombommen, veel minder destructief dan de later ontwikkelde waterstofbom die de nucleaire grootmachten vandaag in hun arsenaal hebben. Schattingen over het aantal slachtoffers variëren, maar tot wel 200.000 mensen zijn omgekomen bij de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

Air burst

Desondanks zijn beide steden vandaag bruisende toeristische trekpleisters, waar de radioactiviteit niet meer bedraagt dan de achtergrondstraling elders ter wereld. Tsjernobyl zal daarentegen de komende 20.000 jaar onbewoonbaar blijven. Dat komt omdat de Amerikaanse A-bommen op lage hoogte boven de steden tot ontploffing werden gebracht, een zogenaamde air burst, zodat de hoeveel nucleaire neerslag tot een minimum beperkt bleef. De radioactieve gevolgen zijn daardoor tot een minimum beperkt gebleven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “De humanitaire gevolgen van een nucleaire aanval”

  1. ‘ Tsjernobyl zal daarentegen de komende 20.000 jaar onbewoonbaar blijven’ : Een uitspraak die van Groen zou kunnen komen. Er zijn sinds 1986 steeds mensen blijven wonen in de exclusion zone, dus zo erg zal het wel niet zijn. Ook de dieren in de zone zijn nu meer resistent tegen straling en zijn talrijker dan ooit.

Plaats een reactie

Delen