De Europese autosector beleeft onstuimige tijden. Enkele jaren geleden leek de overstap naar elektrische voertuigen veelbelovend, maar nu zitten fabrikanten met de handen in het haar door hoge productiekosten, lage verkoopcijfers en sterke concurrentie. Dan komt daar nog bij dat elektrische auto’s misschien niet winstgevend zijn voor constructeurs.
In een interview met De Tijd zei de directeur van de autofabriek van Ford in Keulen Vic Daenen dat er geen winst gemaakt wordt op elektrische auto’s. Hij zegt dat ze die EV’s moeten verkopen om nog modellen met verbrandingsmotoren te kunnen maken en om te voldoen aan de strenge EU-uitstootregels voor de totale verkoop. “De winstmarges op elektrische voertuigen zijn inderdaad kleiner dan die op de klassieke modellen met een verbrandingsmotor”, zegt Joke Boon, PR-manager bij D’Ieteren. “Toch gaat een derde van de totale investeringen van de Volkswagen Group nog uit naar auto’s met verbrandingsmotoren.”
Uitstootregels
De strenge EU-uitstootregels slagen op de gemiddelde CO2-uitstoot van alle voertuigen die een merk maakt. De afgelopen jaren lag deze grens op 95 gram CO2. Dit wordt vanaf 2025 echter 93,6 gram. Op het eerste oog lijkt deze verlaging beperkt, maar in de praktijk betekent dit een forse verlaging voor autofabrikanten.
Praktisch wil dit zeggen dat fabrikanten meer milieuvriendelijke modellen moeten maken. Daarbij krijgen elektrische auto’s de voorkeur, omdat zij geen CO2 uitstoten. Maar het zijn net die elektrische auto’s die te kampen hebben met tegenvallende verkoopcijfers. Volkswagen heeft bijvoorbeeld afgezien van plannen voor een nieuwe fabriek in Duitsland en wil drastisch besparen. Stellantis, moederbedrijf van onder andere Peugeot, Fiat en Jeep heeft te maken met een forse winstdaling.
Verkoopcijfers en Chinezen
“We zien echter dat de verkoop van elektrische voertuigen in België nog steeds stijgt”, zegt Boon. “Hierbij moeten we rekening houden met de huidige premie en het feit dat er in België veel bedrijfswagens rondrijden. Dit is positief, omdat deze wagens later op de tweedehandsmarkt zullen verschijnen, waardoor particulieren ze tegen een lagere prijs kunnen aanschaffen.”
Toch is er in Duitsland, het Europese autoland bij uitstek, sprake van een vrije val in de verkoopcijfers. Er zijn in augustus dit jaar 27,8 procent minder auto’s verkocht ten opzichte van augustus vorig jaar. De reden voor die sterke daling is de stopzetting van subsidies om een EV te kopen. Daar worden er steeds minder auto’s verkocht van Volkswagen, Audi en Mercedes.
Daar komt nog bij dat Chinese autobouwers de Europese importheffingen weten te omzeilen door fabrieken te openen in Europa. Zo gaat BYD auto’s produceren in Hongarije en is een andere Chinese constructeur plannen aan het opmaken om fabrieken te openen in Spanje en Italië. Ook voor de sluitende Audi-fabriek in Vorst bestaat de kans dat het overgenomen zal worden door een Chinese constructeur.
Meer over elektrische wagens
Dat er meer elektrische bedrijfswagens rondtoeren heeft te maken met de aftrekbaarheid en het inbrengen van nog alleen elektrische wagens als kost. Dit is Puur bedrog op kosten van de gewone man. Ik wil ook nog eens zien hoe 1 miljoen en meer elektrische bedrijfswagens zullen rondtoeren in dit land zonder voldoende oplaadmogelijkheden, om nog maar niet te spreken over de netbelasting en het bestaande net.
Ideologie hé, ideologie!!!