“Ik wil hier niet het groot orakel zijn, maar de afgelopen week werd het voor mij wel duidelijker dat Donald Trump zou winnen.” Jasper Pillen (Open Vld) reageert vanuit Washington D.C. op de Amerikaanse presidentsverkiezingen waarin de Democrate Kamala Harris (60) verloor van Republikein Trump (78).
Pillen, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, trok op eigen initiatief – en op eigen kosten – door zeven Amerikaanse staten om verkiezingsrally’s van Trump en Harris bij te wonen. “Ik heb het fameuze Mic Incident meegemaakt tijdens een rally van Trump in Wisconsin en was ook op de verkiezingsbijeenkomst van Harris in Pittsburgh.”
Geen freakshow
Op die verkiezingsbijeenkomsten zag Pillen een “energieke” Donald Trump. “Die man heeft anderhalf uur gespeecht zonder teleprompter, er zat heel wat humor en interactie met het publiek in”, legt hij uit. “Anderzijds hoorde je, naarmate de tijd vorderde en Trump wat losser werd, ook geregeld uitspraken waarvan ik hoop dat ze niet snel richting de Europese politiek overwaaien.”
Media-aandacht
Dat de overwinning van Trump in Vlaanderen uit de lucht gevallen lijkt te zijn, heeft volgens Pillen te maken met de manier waarop de pers hier met de Amerikaanse presidentsverkiezingen is omgegaan. “De Vlaamse pers heeft zich sterk gefocust op de straffe, vaak schandalige uitspraken van Trump”, legt hij uit. “Daardoor raakten de thema’s en standpunten die hij terecht aanhaalde hier ondergesneeuwd.” Dat Trump wel degelijk bepaalde bezorgdheden en een onderbuikgevoel bij de Amerikaanse bevolking succesvol aankaartte, werd hier weinig geschreven.
“Ook die verkiezingsrally’s waren helemaal niet de freakshows zoals die soms worden voorgesteld”, vervolgt hij. In Wisconsin zag Jasper Pillen ultrareligieuzen die geloofden dat Donald Trump door God gezonden was, of aanhangers die T-shirts verkochten met het weinig fatsoenlijke opschrift Trump or Tramp. “Maar ik zag ook heel wat gewone mensen, arbeiders en gezinnen. Naar mijn inschatting ziet de Trump-stemmer de economie, jobzekerheid en de wereld om zich heen veranderen. Hij of zij maakt zich zorgen dat de machtspositie van de Verenigde Staten verandert en Trump appelleert aan dat gevoel.”
Campagne
Na Make America Great Again heeft de winnaar van de verkiezingen met Trump Will Fix It een enorm bekende slogan waarmee hij naar de kiezer trok. Daartegenover stond de slogan We Are Not Going Back van Kamala Harris. “Experten in de politieke communicatie weten dat negatieve slogans niet werken”, zegt Pillen daarover. “Bovendien hebben de Democraten een te beperkte campagne gevoerd. Die ‘going back’ ging over vrouwenrechten en daar maakt men zich terecht zorgen over. Maar om een breed publiek aan te spreken, had Harris meer verschillende thema’s moeten aangrijpen tijdens haar campagne.”
Meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen
Behalve enkele uitzonderingen is de Vlaams pers in feite geen pers maar een propaganda machiene.
Net zoals bij de rapportering van de oorlog in Oekraïne, gaat de “mainstream” Vlaamse pers over de schreef in haar behandeling van de Amerikaanse verkiezingen. De woorden “desinformatie” en “propaganda” zijn hier zeker op hun plaats. Men kan zich afvragen wat hier achter zit….