In deze reeks voor PAL analyseert auteur en journalist Thierry Debels de subsidies in Vlaanderen en daarbuiten. Elke donderdag licht Debels een organisatie of onderneming door die subsidies krijgt of kreeg. Hij gaat telkens na over welke bedrag(en) het gaat, waarom de subsidie werd uitgekeerd en door welk niveau en of het beoogde doel werd bereikt. We vervolgen de reeks met een subsidie toegekend door de provincie West-Vlaanderen.
Hoeveel subsidies werden uitbetaald?
De provincie West-Vlaanderen lanceert een nieuwe subsidie voor (kleine) ingrepen die het multifunctioneel gebruik van kerken moeten bevorderen. Ondanks het feit dat steden en gemeenten verplicht een kerkenbeleidsplan moeten opmaken zijn er in de laatste 10 jaar op 346 parochies amper 20 kerken die een herbestemming kregen.
Aangezien veel lokale besturen volop nadenken over nieuwe invullingen is de kans groot dat er veel interesse is, al bestaan er vanuit de hogere overheden al langer gelijkaardige subsidies.
Concreet trekt de provincie 500.000 euro uit. Met de subsidie kunnen kerkbesturen en gemeentes de helft van de projectkosten terugbetaald krijgen, met een maximum van 100.000 euro per project. Projectaanvragen indienen kan tot 1 maart 2025. Een jury buigt zich over elke aanvraag.
Waarom wordt deze subsidie uitgekeerd?
“In veel kerkenbeleidsplannen van gemeentes wordt een toekomstig multifunctioneel gebruik naar voor geschoven, maar we willen dat proces versnellen”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert (cd&v) in de krant van DPG. “Met deze financiële steun kunnen investeringen gebeuren onder de vorm van kleine, maar waardevolle aanpassingen die de kerken nieuw leven kunnen inblazen. Om een kerkgebouw voor andere doeleinden in te schakelen zijn per slot van rekening niet altijd grootschalige verbouwingswerken nodig.”
“Dat de nood bestaat, staat buiten kijf”, aldus Naeyaert. “Al gaat dit vooral om een eerste aanzet, waarmee we iets in beweging willen zetten. Sowieso gaan we na een jaar evalueren. Als uit dit experiment blijkt dat de vraag heel groot is kan het budget op termijn mogelijk opgetrokken worden.”
Werd het beoogde doel bereikt?
Dat zullen we pas in de komende jaren weten. Persoonlijk heb ik het altijd vreemd gevonden dat een kerk een ‘multifunctioneel gebruik’ of zelfs een complete herbestemming moet krijgen, denk maar aan een warenhuis in een ontwijde kerk. Anderzijds is dat nu eenmaal de sociologische realiteit van de ontkerkelijking in Vlaanderen en dan meer specifiek West-Vlaanderen.
Meer van de subsidiereeks