Excentrieke baron André de Moffarts: duizend procent royalist

Kasteel het Hamel. Foto: Frieda Schlusmans, via Onroerend Erfgoed

Geschiedenis

Excentrieke baron André de Moffarts: duizend procent royalist

Thierry Debels

In 1998 is baron André de Moffarts volop bezig om zijn droom en die van zijn in 1997 overleden zus te realiseren. Hij riep een stichting in het leven om van zijn kasteel ‘Het Hamel’ en het bijhorende domein van 22 ha een museum te maken. De baron is geboren op 24 april 1925. Dat jaar is hij dus al 73.

In 2000 portretteert Jambers Magazine vier kasteelheren. Baron André de Moffarts is volgens het programma “een excentriekeling die gefascineerd is door kunst, geschiedenis, humor en mystiek. Zijn kasteel in Schullen is als een museum vol prachtige kunstwerken, geheime kamers en verrassende hoekjes.” In 2003 stelt De Moffarts een boek voor. Hij liet zich daarbij assisteren door historicus Rombout Nijssen. De titel: Het Kasteel Het Hamel in Lummen.

Vrijgezel

André is een zoon van Jeanne Marie Adele Hubertina Ghislaine van Willigen en Eugene Marie Robert Raymond Joseph de Moffarts d’Houcheneé. Hij bleef altijd vrijgezel. “In mijn jonge jaren was ik een dandy”, zegt hij dan in de media. Tot 1997 bewoonde hij het kasteel met zijn zus Marie-Louise. Haar dood viel hem zwaar, maar eenzaam was hij nooit. Hij kan dagelijks terugvallen op een vijftal mensen, die zorgen voor het onderhoud van zijn bezittingen. Zij helpen hem ook als hij gasten ontvangt.

“Ik bracht mijn jeugd door in het kasteel van Schulen, maar op mijn tiende ging ik op internaat in Maredsous. Daarna woonde ik heel wat jaren in Parijs. Ik kocht er een flat, die ik later voor het driedubbele van de hand kon doen. Na die intense periode trok ik in mijn eentje de wereld rond. Ik was geregeld voor maanden weg. Het leuke aan een adellijke titel is dat je altijd zeker bent van logies.”

De Moffarts is “duizend procent” royalist. “Zonder koning bestond België allang niet meer. De monarchie brengt continuïteit. Een republiek heeft een competitief element omdat het staatshoofd moet verkozen worden. Bovendien komt een president uit een partij”, redeneert hij uit. “zodat hij nooit volledig neutraal kan zijn. De koning is een ombudsman voor iedereen.”

“De Belgische koningen waren lang niet allemaal onomstreden. Leopold I had de allures van een gigolo. Leopold II was wreed, Albert I wijs, Leopold III arrogant en intellectueel. Als de vader van onze huidige vorst geen koning was geworden, had hij zijn wetenschappelijke geest veel meer kunnen ontwikkelen. Boudewijn was ‘l’infortuné’, de pechvogel. Hij werd geconfronteerd met leed waar hij absoluut niets kon aan doen. Onze huidige koning (Albert II) is een man naar mijn hart. Hij heeft humor, realiteitszin en zelfs een vleugje cynisme. Hij kan ook lachen om zichzelf. In een voetnoot verdient prins Karel enige aandacht. Zonder hem was er in ons land van het koningschap geen sprake meer.”

De Moffarts is overleden op 7 oktober 2004. Hij overleed in het Hasseltse Virga Jesse-ziekenhuis. De baron zette zich in voor verschillende sociale en caritatieve verenigingen. Hij was onder meer eresecretaris van het Broederschap van de Virga Jesse in Hasselt en was één van de Belgische specialisten op het vlak van heraldiek.

Baron André had maanden geleden al vastgelegd wat er na zijn overlijden moest gebeuren. Woensdag werd hij gecremeerd. Daarna werd zijn as in een verzegelde urne bijgezet in een nis op de binnenkoer van zijn kasteel. De zes bestuurders van de Stichting Moffarts, enkele vrienden en zijn medewerkers woonden de gebedsdienst bij. De nis werd afgesloten met een gedenksteen met het wapenschild van de baron en een herinneringstekst in het Latijn. Op donderdag 21 oktober om 10.30 uur werd in de kerk van Lummen een herdenkingsmis gehouden voor de baron.

Stichting

Baron André de Moffarts was de laatste kasteelheer van het Hamel. Zijn Stichting Museum Moffarts heeft als doel het kasteel en het patrimonium te beschermen. Stichting Museum Moffarts – Museum of Arts (kortweg Stichting de Moffarts) is een stichting van openbaar nut, met zetel op kasteeldomein het Hamel te Lummen.

Ze werd opgericht in 1997 door barones Marie-Louise de Moffarts, die haar nalatenschap bij testament aan de nieuwe Stichting overmaakte. Ook haar broer baron André, de laatste kasteelheer van het Hamel, wees bij zijn overlijden in 2004 zijn erfenis aan de Stichting toe.

De Stichting heeft als doel om het culturele patrimonium en erfgoed dat haar door de stichters is toevertrouwd, in de eerste plaats het Hamel, te bewaren voor volgende generaties. In bijkomende orde en binnen de perken van haar middelen organiseert of steunt ze culturele initiatieven en projecten rond onderwerpen als adelsgeschiedenis, genealogie of heraldiek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen