Europa geeft Syrisch regime toegang tot honderden miljoenen euro’s

Hadja Lahbib en Al-Sharaa in Damascus. Foto: X @Hadjalahbib

Terrorisme en extremisme

Europa geeft Syrisch regime toegang tot honderden miljoenen euro’s

Lode Goukens

Maandag heeft de Europese Unie de meeste economische sancties tegen het ‘overgangsregime’ in Syrië stopgezet. Daarnaast maakte de Europese Commissie heel wat geld en steun vrij. Nochtans is er van vrijheid of gelijkheid in het land nog niet altijd sprake. Wil Europa misschien iets te gretig van de 1,4 miljoen Syrische vluchtelingen af?

Het was hier geen groot nieuws, maar de Estse liberale politica en Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid (HV) Kaja Kallas maakte op maandag 24 februari bekend dat de EU de sancties tegen Syrië grotendeels opheft. Het gaat dan om sancties tegen banken, de uitvoer van olie en gas, enzovoort. Op die manier krijgt het nieuwe islamitische regime heel wat geld binnen.

Fondsen beschikbaar maken

Eerder ging de Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp, Crisisbeheer en Paraatheid Hadja Lahbib (MR) al naar de Syrische hoofdstad Damascus. Vanuit Damascus liet ze in een bericht op X weten dat de Europese Commissie een humanitair steunpakket van 235 miljoen euro klaar heeft voor Syrië. “Om te tonen dat Europa het Syrische volk wil bijstaan”, aldus Lahbib.

De Raad Buitenlandse Zaken van de EU, waar alle ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten zetelen, publiceerde ook een persbericht. Daarin vermeldt de Raad dat de sancties tegen de Syrische transportsector en energiesector – met inbegrip van de olie-, gas- en elektriciteitsbedrijven worden opgeheven. Ten tweede komen de bevroren tegoeden van vier Syrische banken en de Syrian Arab Airlines vrij. Ten derde gaat de EU toestaan dat “fondsen en economische bronnen” opnieuw beschikbaar worden voor de Syrische nationale bank.

Luxegoederen

Mondjesmaat zullen Syrische banken vrijstellingen krijgen om relaties aan te knopen met financiële instellingen in de EU, zodat transacties mogelijk worden voor oliehandel, gashandel, humanitaire zaken of de wederopbouw van het land. De bestaande uitzondering voor humanitaire zaken wordt trouwens onvoorwaardelijk en definitief. De merkwaardigste vrijstelling komt er voor persoonlijk gebruik van Syriërs die luxegoederen willen invoeren.

Ondertussen onderzoekt de Raad Buitenlandse Zaken of men de economische sancties kan pauzeren, maar hij volgt het nauw op “om zich te verzekeren dat de schorsingen van de sancties gepast blijven”. Tegelijkertijd blijven de zwarte lijsten met handlangers van het Assad-regime, leveranciers van chemische wapens en drugshandelaars in van kracht. Ook de wapenhandel, handel in goederen met dubbel gebruik, uitrusting voor interne repressie, afluister- en spionagesoftware en de uitvoer/invoer van cultureel erfgoed blijft allemaal verboden.

De normalisering van de relaties met de nieuwe machthebbers is toch een beetje merkwaardig. De Raad Buitenlandse Zaken schrijft verder dat ze “een vlot economisch herstel, wederopbouw en stabilisering” van Syrië nastreven en hopen dat de “politieke transitie inclusief” zal zijn. Opvallend, zeker omdat het nieuwe islamitische regime op dezelfde dag alle christelijke restaurants verplichtte om gedurende 30 dagen te sluiten vanwege van de ramadan.

Met wie doet de EU hier zaken?

Kaja Kallas, de topdiplomaat van de EU, zei dat het opheffen van de sancties onmiddellijk ingaat, maar dat de beslissing kan worden teruggedraaid als de nieuwe machthebbers terugkrabbelen en hun beloften niet nakomen. Tegelijk kondigde ze aan dat op 17 maart een conferentie in Brussel volgt over de “mobilisatie” van steun voor Syrië.

Ter herinnering: het brutale regime van Bashar Al-Assad werd in december 2024 omvergeworpen door de strijders van Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Assad vluchtte daarop naar Rusland en nam volgens de krant Financial Times 250 miljoen dollar mee. De schatkist is dus leeg.

De rebellengroep HTS hief zichzelf officieel op, usiteraard nadat haar leider de macht greep. Die leider Ahmed al-Sharaa, ook wel bekend als Abu Mohammad al-Jolani, noemt zichzelf sinds januari de “overgangspresident” van Syrië. Deze nieuwe leider was vroeger een terrorist van Al-Qaeda en sloot zich later aan bij Islamitische Staat (IS). Zowel Al-Qaeda, IS als HTS staan nog steeds op terreurlijsten als terroristische organisaties. Al-Sharaa probeert al twee maanden zijn reputatie als jihadist af te werpen door rond te lopen in westerse kostuums.

Europese politici ontmoeten de man, ondanks het feit dat HTS nog altijd te boek staat als terreurorganisatie bij zowel de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Normaal is het motto dat men niet onderhandelt met terroristen. Laat staan met mensen die tot dezelfde organisatie behoren die in Europa bloedige aanslagen pleegde.

Het moet snel gaan

Het valt op dat er plots (en snel) veel geld naar Syrië moet. Alle mogelijke organisaties worden ingeschakeld. Zo bracht een agentschap van de Verenigde Naties vorige week een rapport uit, waaruit moet blijken dat het 55 jaar zal duren voor het bruto binnenlands product van Syrië met de huidige groei het niveau zou halen van voor de oorlog. Al is de bron, het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP, niet onbesproken. Hoewel de financiering ervan volledig op basis van vrijwillige bijdragen van westerse landen verloopt, maken binnen UNDP vooral Afrikaanse en moslimlanden de dienst uit.

De vraag is natuurlijk of de bereidheid om met een regime te werken dat de sharia invoert en de sluiting van christelijke restaurants oplegt tijdens de ramadan een goed idee is. Vooral het beschikbaar maken van vele miljoenen euro’s is niet geruststellend. Of hopen de ministers dat het miljoen Syriërs in Europa dan bereid zullen zijn terug te keren?

Veel animo is er nochtans niet voor remigratie. Jean-Nicolas Beuze, de vertegenwoordiger van de UNHCR in Brussel, gaf eerder al aan dat die terugkeer vrijwillig dient te gebeuren. De Parijse denktank Institut Jacques Delors schreef zelfs dat de ‘overhaaste’ terugkeer van de “1,4 miljoen Syrische vluchtelingen in de EU” de Europese belangen niet zou dienen.

En wat denken de Syrische vluchtelingen zelf? Een onderzoek van Natascha Wagner van het Institute for Management Research aan de Radboud Universiteit te Nijmegen dat in 2023 verscheen gaf aan dat de regeringen niet moeten rekenen op een snelle terugkeer van Syrische vluchtelingen. De wil om terug te keren ontbreekt gewoon. Uit een bevraging bij Syriërs in Noordrijn-Westfalen bleek dat een eventuele remigratie niet vrijwillig zal gaan. 45 procent van de ondervraagde Syrische vluchtelingen in Duitsland gaf aan “nooit te willen terugkeren”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Europa geeft Syrisch regime toegang tot honderden miljoenen euro’s”

  1. Heropbouw van Oekraïne betalen we ook wel binnenkort. Misschien ook wel Gaza, gewoon omdat het kan. Miljarden steun en subsidies die verdwenen zijn. Over heel de wereld geld uitdelen als Lambik in de wilde weldoener.
    Geen probleem: de pensioen leeftijd en belastingen kunnen nog omhoog. Brandstof en energieprijzen daar zit ook nog wat rek op.
    Europese belastingen kunnen ze ook nog heffen, waarom niet?
    Dan verschieten ze dat de mensen het EU project minder en minder genegen worden.

  2. Europa geeft Syrisch regime toegang tot honderden miljoenen euro’s (texto). Als Europa toch geld te veel heeft, kan ze dan geen donatie doen voor de begroting van de Belgische poenscheppers in de Wetstraat?

  3. Het is erg gesteld met de EU. De media is volop anti Putin en Assad, beiden worden afgeschilderd als dictatoriale boosdoeners die kost wat kost – tot op de laatste euro uit de zak van Jan Modaal – aan de kant moeten. Assad is reeds weg. Putin blijft – voor goed – of de technokraten in Brussel dat nu graag hebben of niet. Keer op keer kiezen ze voor de verkeerde oplossing. Smijt er nog wat geld tegenaan; de vrijheid en soevereiniteit van Oekraïne moet bewaard blijven. Defensiebudget moet fors omhoog en misschien weldra terug verplichte legerdienst voor onze kleinkinderen.
    In Syrië gaan ze liever een terrorist steunen om zodoende – met enkele jaartjes geduld – olie en gas te krijgen langs Syrië. Alles is beter dan olie en gas van de boze Russische veroveraars. Dan maar handjes geven aan Jolani met de valse verklaring dat het allemaal gaat over – juist – de ondersteuning van vrijheid en democratie in Syrië. Straks komt dat land wellulicht ook op de lijst van EU lidmaatschapskandidaten. Ondertussen blijven de Technokraten in Brussel mum wat betreft de toestand in bezet Palestinab(75+ jaar!), waar de Zionisten de vrije hand blijven krijgen om een volk volledig uit te moorden. Eerst Gaza en nu de West Bank. De hypocrisie in de EU kent geen grenzen. Tijd dat er een eind aan komt.

    • Tot aan “Palestinab” kan ik volgen, dan ben ik het kwijt. De zionisten moorden een volk uit? Hamas moordt hun eigen bevolking uit, rechtstreeks en onrechtstreeks! En ze leven maar voor 1 doel, het vernietigen van Israël, wat een toekomstvisie van die palies.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen