Kasteel van Kleerbeek is al eeuwen in handen van adellijke familie De Troostembergh

Kasteel van Kleerbeek. Foto: Onroerend Erfgoed

Geschiedenis

Kasteel van Kleerbeek is al eeuwen in handen van adellijke familie De Troostembergh

Thierry Debels

Aan de Kasteeldreef in Houwaart (Tielt-Winge) vind je een van de mooiste neoclassistische bouwwerken die het Hageland rijk is: het schitterende kasteel van Kleerbeek. Baron Amaury de Troostembergh en zijn vrouw Sophie maakten hun levenswerk van de renovatie en het onderhoud van het kasteel en de tuinen.

Achter zijn geboortekasteel, waarin de familie al enkele eeuwen woont, herbergt Amaury volgens De Tijd ook een ongeziene collectie van een vijftigtal tractoren en landbouwmachines, zoals dorsers.

Zuid-Nederlandse adellijke familie

De Troostembergh is een Zuid-Nederlandse adellijke familie. De Troostembergh was een notabele familie uit het Leuvense, met archieven opklimmende tot in de veertiende eeuw. François-Maximilien de Troostembergh (1727-1788) en Marie-Thérèse de la Hamaide (1731-1820) waren de ouders van de hierna volgende drie broers.

Isidore Maximilien Martin de Troostembergh (Leuven, 1 augustus 1765 – 23 december 1830), gemeenteraadslid van Leuven, trouwde in 1794 met Anne-Marie de Spoelberch (1767-1834). Ze hadden een enige dochter, die als kind overleed. Hij werd in 1822 in de erfelijke adel erkend.

Jérôme Charles Joseph de Troostembergh (1766-1823) werd op 29 oktober 1822 erkend in de erfelijke adel. Hij stierf op 8 februari 1823, zonder de open brieven te hebben gelicht. Hij bleef vrijgezel. Joseph Norbert Jean de Troostembergh (Leuven, 30 juni 1770 – 31 maart 1830) werd in 1822 samen met zijn beide broers in de erfelijke adel erkend. Hij trouwde met Anne-Marie Everaerts (1773-1855).

Houwaart

Het Kasteel van Kleerbeek of Cleerbeek (ook: Kasteel van Troostemberg) is een kasteel ten zuiden van de tot de Vlaams-Brabantse gemeente Tielt-Winge behorende plaats Houwaart, gelegen aan de Kasteeldreef 4-8. Het kasteel is eigendom van de familie de Troostembergh. In 2010-2011 werd het, nog steeds eigendom en bewoond door kinderen van Charles de Troostembergh (1923-1994), grondig gerenoveerd.

Cijnshoeve

Het betreft een landgoed waarop zich onder meer een cijnshoeve, een gerechtsgebouw en een watermolen bevonden. In 1795 werd het eigendom van de familie De Troostembergh. Na de Franse revolutie werd het feodale gerechtsgebouw omgebouwd tot een buitenhuis (huis van plaisantie). Er werd een min of meer formele tuin aangelegd maar van 1822-1865 werd deze veranderd in een landschapspark.

Omstreeks 1890 werd de hoeve afgebroken op één vleugel na, die omgebouwd werd tot koetshuis. In 1906 overleed Lucien de Troostembergh en kwam het goed aan Maximilien de Troostembergh. Deze liet in 1907 het kasteel verbouwen naar ontwerp van Theo Van Dormael, een medewerker van Joris Helleputte. Vanaf 1911 werd ook gewerkt aan een Franse tuin naar ontwerp van Auguste-Louis Delvaux.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Kasteel van Kleerbeek is al eeuwen in handen van adellijke familie De Troostembergh”

  1. Onlangs naar een uiteenzetting geweest over de familie de Merode uit Everberg. Het zou verdomd interessant zijn om uit een bepaald periode zoals bvb einde 18de eeuw, een overzicht te hebben van al die adellijke families die in Brabant gevestigd waren (en nog zijn).

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen