Uncategorized

Franse vissers protesteren tegen Nederlandse concurrenten in Boulogne-sur-Mer

Ruben Notteboom

Gisterenavond werd de haven van Boulogne-sur-Mer een tijdje geblokkeerd door woedende Franse vissers. De vissers pikken het niet langer dat de grotere Nederlandse boten daar komen vissen, want volgens de Fransen “plunderen de Nederlanders hun kanalen.” De Brexitonderhandelingen lopen ook stroef door de visserijkwestie. De Brexitsituatie verergert de toestand in Boulogne-sur-Mer. Het is al de tweede keer dat de Franse vissers van Boulogne-sur-Mer zo een actie voeren.

Rond 18 uur gisterenavond begon de actie. De toegang werd volledig versperd door de Franse vissers. De haven in Boulogne-sur-Mer is de grootste Franse vissershaven, die vaak gebruikt wordt door internationale schepen. Vooral de Nederlandse vissersschepen waren een probleem voor de lokale vissers. De Fransen wilden koste wat het kost verhinderen dat de Nederlandse schepen konden aanmeren.

Het probleem van de Fransen is zeer simpel: de lokale vissers leven van de visvangst, maar de grotere en betere schepen van Nederland “plunderen” het kanaal volgens hen. Zeker als de Brexit komt zonder deal, zal het probleem nog groter worden. De Britse zeegebieden zijn namelijk zeer belangrijk voor de visvangst, zeker van België en Nederland. De Franse vissers vrezen dat als er geen visserijdeal komt, er enkel nog meer zal gevist worden in hun gebied. De situatie zou daarom onhoudbaar worden.

De visserijkwestie

De visserijkwestie sleept al een tijdje aan. Vlaanderen heeft zelfs zeer diep in het verleden gegraven om toch een akkoord te forceren. In 1666 werd namelijk een visserijcharter ondertekend door Koning Karel II, “het Privilegie der Visscherie” genaamd, die toegang verleent tot Britse wateren. De regering wilde in oktober dit charter gebruiken in de onderhandelingen. Alhoewel het geen bindende kracht meer had, had het wel een sterke symbolische waarde.

Het toont aan hoe moeilijk de Brexitonderhandelingen lopen en welke vergaande effecten een ‘no-deal Brexit’ kan hebben. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, is voorzichtig positief over een akkoord, maar de Britse premier Boris Johnson is zich aan het voorbereiden voor de ‘Australische optie’: een Brexit zonder akkoorden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen