Navalny onverwachts overgebracht naar andere gevangenis, gesproken over “strafkamp”

Foto Shutterstock: Navalny onverwachts overgebracht naar andere gevangenis, gesproken over “strafkamp”

Uncategorized

Navalny onverwacht overgebracht naar andere gevangenis, gesproken over “strafkamp”

Ruben Notteboom

Aleksej Navalny, één van de grootste opposanten van de Russische president Vladimir Poetin, is onverwacht en zonder medeweten van zijn advocaat overgebracht naar een andere gevangenis. Zijn advocaat beweert zelfs dat het “mogelijk een strafkamp” zou zijn.

Buiten de bewering van zijn advocaat, is het zeer onduidelijk waar Navalny zich nu bevindt. Hij werd plots overgebracht. Zelfs zijn advocaat was niet op de hoogte. Hij werd eerder dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar, hoewel hij nog maar 2,5 effectief moet doen. Zijn advocaat, Kobzev, werd totaal verrast met het nieuws dat Navalny niet langer in de cel zat. “Ik heb niet te horen gekregen waar ze hem naartoe brachten. Waarschijnlijk naar een strafkamp, maar het kan ook ergens anders zijn”, aldus Kobzev volgens HLN. De informatie is nog niet bevestigd door officiële bronnen.

Veroordeeld in corruptiezaak

Eigenlijk werd hij al in 2014 veroordeeld in een corruptiezaak. Volgens hem ging het over een schijnrechtszaak en was al het bewijs nep. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar op voorwaarde dat hij zich regelmatig kwam melden bij de Russische Penitentiaire Dienst. Door zijn vergiftiging kon dat niet, omdat hij in het ziekenhuis lag in Duitsland.

Hoewel dit een geval van overmacht was, werd hij onmiddellijk bij aankomst in Rusland gearresteerd. Hij moest voor de rechter verschijnen waar hij te horen kreeg dat hij zijn 3,5 jaar effectief moet uitzitten. Omdat hij al eens 12 maanden huisarrest had gekregen, moet hij nog maar 2,5 doen.

Navalny onder vuur

Navalny krijgt het zwaar te verduren van zijn oppositie. Hij werd bijvoorbeeld erkend door Amnesty International als een prisoner of conscience, een gewetensgevangene. Dat is iemand die volgens Amnesty International een politieke gevangene is en veroordeeld werd voor feiten die of nep zijn of in democratische landen normaal niet strafbaar zouden zijn.

Amnesty International werd echter “bestookt met klachten” over die status. Navalny zou 15 jaar geleden namelijk enkele xenofobische uitspraken hebben gemaakt, zo zou hij migranten met kakkerlakken hebben vergeleken. Daarom trok Amnesty International die status in. Volgens een woordvoerder van Amnesty in Moskou gaat het om een “georganiseerde aanval op de geloofwaardigheid van één van de grootste opposanten van Poetin.” 

Protesten voor zijn vrijlating

Zijn arrestatie heeft ook een grote tegenreactie uitgelokt. Zo kwamen mensen massaal op straat om tegen de veroordeling van Navalny te protesteren. Bijna 2.000 aanhangers van Navalny werden aangehouden wegens illegale protesten. Door corona zijn alle manifestaties namelijk verboden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen