Nederlandse avondklok blijft door spoedwet, rechtszaak verandert niets

Foto Shutterstock: Nederlandse avondklok blijft door spoedwet, rechtszaak verandert niets

Uncategorized

Nederlandse avondklok blijft door spoedwet, rechtszaak verandert niets

Ruben Notteboom

De Nederlandse avondklok blijft nog even overeind staan na een spoedwet. Even leek het alsof de avondklok haar laatste uren had geslagen. In een rechtszaak luidde het vonnis namelijk dat de klok onwettig was en onmiddellijk moest worden opgegeven. De Nederlandse overheid ging in beroep en wacht nog steeds op de uitspraak. Maar als morgen de spoedwet goedgekeurd wordt, en dat is zeer waarschijnlijk, blijft de maatregel van kracht zelfs al verliest de regering de rechtszaak.

Toen de rechter besloot dat de avondklok onwettig was, begon de Nederlandse regering alles uit de kast te halen om toch verder te kunnen doen. Men ging in beroep en begon te zoeken naar een oplossing. Minister Ferd Grapperhaus kwam daarom met een spoedwet aandraven waardoor het vonnis niets meer zal uitmaken.

Geen versoepelingen

Mark Rutte liet eerder ook al weten dat versoepelingen nog lang niet aan de horizon zijn verschenen. De besmettingscijfers blijven stijgen en de Britse variant wordt in toenemende mate vastgesteld. De Nederlandse regering zet zich schrap voor een derde golf die nog besmettelijker zal zijn dan de vorige twee.

Verkiezingen Tweede Kamer

De komende dagen komen verschillende experts samen van het Outbreak Management Team (OMT), de regering en het Veiligheidsberaad van burgemeesters om de situatie te bespreken. De vraag rijst echter wat er op 17 maart zal gebeuren. Dan vinden in Nederland namelijk verkiezingen plaats voor de Tweede Kamer. Als de huidige meerderheid valt, kan dat mogelijk een beleidsverandering met zich meebrengen.

Oppositiepartijen zijn namelijk niet blij met de avondklok en andere “strenge maatregelen.” Forum voor Democratie bijvoorbeeld plaatst de avondklok en de “draconische coronamaatregelen” zeer centraal in de campagne. Als plots FvD een nieuwe coalitie kan leiden, zouden de maatregelen wel eens tot een einde kunnen komen. Als dat Thierry Baudet zal lukken, is een andere vraag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen