Nederlandse rechter veegt ontslag wegens 'racistische' afbeeldingen in whatsappgroep van tafel

Foto: Shutterstock. Nederlandse rechter veegt ontslag wegens 'racistische' afbeeldingen in whatsappgroep van tafel

Uncategorized

Nederlandse rechter veegt ontslag wegens ‘racistische’ afbeeldingen in whatsappgroep van tafel

Kristof Luypaert

Een werknemer die op staande voet werd ontslagen, moet nu op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag, van de rechtbank in Rotterdam zijn baan terugkrijgen. De man, die ruim tien jaar voor het bedrijf werkt, plaatste ‘racistische afbeeldingen’ in een appgroep met collega’s. In juni 2020 zette zijn werkgever hem op non-actief en kreeg hij zijn ontslag. Dat meldt ‘De Telegraaf’.

Volgens het bedrijf gingen de geposte afbeeldingen in tegen het bedrijfsbeleid. De man verdedigde zich dat de afbeeldingen louter als grapje waren bedoeld. In dezelfde appgroep had de man ook al eens pornografische beelden gedeeld.

Het slachtoffer stapt naar de rechter om zijn job terug te eisen. Hij argumenteerde dat de appgroep een loutere privéaangelegenheid was. En in de groep was het gebruikelijk om ’grappige’ afbeeldingen door te sturen.

De rechter stelde vast dat de ‘racistische’ afbeeldingen niet door de beugel kunnen. Maar een ontslag na een dienstverband van meer dan 20 jaar beschouwt de rechtbank als disproportioneel. Toen het bedrijf de rechter vroeg de man te mogen ontslaan wegens “een verstoorde arbeidsrelatie, verwijtbaar handelen of beide” stootte het ook daar op een njet van de rechtbank. De rechtbank vindt dat het bedrijf dan maar bemiddeling moet opstarten.

Op straffe van een dwangsom van €250 per dag moet de man dus zijn job terugkrijgen. Ook moet de onterecht ontslagen werknemer zijn loon sinds het ontslag, verhoogd met 20% ontvangen. De gerechtskosten van €1100 zijn ten laste van de werkgever.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen