Zes op de tien jongeren zijn ongelukkiger en vaker neerslachtig dan voor corona

Illustratief. Foto: Shutterstock

Uncategorized

Zes op tien jongeren ongelukkiger en neerslachtiger dan voor corona

Kristof Luypaert

Bijna de helft van de Vlamingen voelt zich sinds de coronacrisis minder gelukkig. Ook voelen we ons steeds vaker neerslachtig en eenzaam. Vooral jongeren zijn het hardst getroffen door corona. Algemeen vindt 42 procent dat zijn of haar levenstevredenheid er op achteruitgegaan is. Dat blijkt donderdag uit de eerste resultaten van de COVID-19-bevraging van Statistiek Vlaanderen.

Uit de bevraging, afgenomen bij 10.000 volwassen Vlamingen, blijkt dat een op de tien al zelf besmet raakte met het virus. Opvallend daarbij is dat iets minder dan de helft van deze groep aangeeft dat die besmetting niet is vastgesteld met een test. Een kwart van de besmette personen had naar eigen zeggen te kampen met zware symptomen.

Corona heeft grote impact sociale leven

Vooral op mentaal vlak heeft de pandemie grote gevolgen. Zo is 46 procent minder vaak gelukkig dan voor de crisis, 39 procent voelt zich vaker neerslachtig. Die aandelen liggen hoger bij vrouwen en personen in de steden en de stedelijke rand. Maar het zijn de jongste groepen die op dit vlak de meest zorgwekkende cijfers laten noteren: 60 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar is minder vaak gelukkig dan voor de crisis, 57 procent is vaker neerslachtig.

De strikte coronamaatregelen hebben ook een grote impact op ons sociale leven. Bijna de helft (45 procent) heeft meer last van eenzaamheid. Ook hier scoren jongeren duidelijk hoger: 71 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar voelt zich vaker eenzaam dan voor de crisis. Dat is dubbel zoveel dan bij de 75-plussers (35 procent). Toch een kleine positieve noot. Een behorlijke groep vindt wel dat de relatie met de huisgenoten er op vooruit is gegaan.

Hogere vaccinatiebereidheid bij ouderen

Uit de bevraging blijkt verder een relatief hoge vaccinatiebereidheid: 75 procent is al gevaccineerd of is bereid om zich te laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid ligt hoger bij ouderen dan bij jongeren: bij de groepen van 65 jaar en ouder gaat het om 90 procent, bij de groepen tot 44 jaar om iets meer dan 60 procent.

Statistiek Vlaanderen publiceert de komende weken nog extra resultaten uit de grootschalige COVID-19-bevraging, die begin dit jaar werd afgenomen. Zo komt er nog een rapport over werk en inkomen en over wonen, mobiliteit, kinderen en onderwijs en digitalisering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen