Alexander De Croo (Photonews)

Alexander De Croo (Photonews)

Uncategorized

De Croo: “Neutraliteit heeft niks te maken met het al dan niet dragen van een hoofddoek”

Pieter Van Berkel

Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft de neutraliteit van ambtenaren niets te maken met de kledij, zoals bijvoorbeeld een hoofddoek, die ze dragen. Dat zegt hij in een interview met het Franstalige weekblad Le Vif.

“Je moet natuurlijk onpartijdig en integer zijn, maar dat heeft niets te maken met het al dan niet dragen van een hoofddoek: het heeft niets te maken met de manier waarop je gekleed gaat”, zegt De Croo.

Volgen de premier kunnen “we ons geen verspilling van talent veroorloven”. “Wat heeft het voor zin om universiteiten en hogescholen te hebben waar meer vrouwen dan mannen zijn, met academische graden die hoger zijn dan die van mannen, als we tien jaar later de hoogst opgeleide huisvrouwen ter wereld hebben?”, vraagt De Croo. “Het is een enorme maatschappelijke puinhoop, en dus ja, ik heb liever een gesluierde vrouw die werkt dan een gesluierde vrouw die thuisblijft.”

“Ik hoop dat iedereen sterk genoeg en geëmancipeerd genoeg is om haar eigen keuzes te maken, waaronder het dragen van een hoofddoek”, vervolgt de premier. “En ik weet dat anderen zeggen: ‘Ja, maar weet je zeker dat het een echte individuele keuze is? Maar wie ben ik om dat te beoordelen? Wie ben ik om tegen hen te zeggen, ‘Jij hebt die keuze gemaakt, maar het was niet de jouwe’? En om te zeggen dat, omdat het hun verboden is in een functie te werken als iemand de sluier draagt, dat hen dan zal doen besluiten de sluier niet meer te dragen? Eerlijk gezegd zie ik dat niet gebeuren.”

De Croo: “Politici horen niet te bepalen hoeveel bloot vrouwen moeten tonen”

De Croo gaf tegelijkertijd een interview aan Knack, het Vlaamse zusterblad van Le Vif. Daarin reageert hij op de discussie over de boerkini en gescheiden zwemuren. “Politici horen niet te bepalen hoeveel bloot vrouwen moeten tonen als ze gaan zwemmen”, zegt De Croo daarover. “De enige maatstaf die er voor mij toe doet, is of het hygiënisch is, zoals er ook zwembaden zijn die losse shorts verbieden of vroeger badmutsen verplichtten. Maar verder is het niet aan ons om daarover te beslissen.”

De premier ziet “absoluut” geen probleem in gescheiden zwemmomenten voor vrouwen en mannen. “Zulke uurtjes heb je ook in fitnesszaken”, klinkt het. “Het zou alleen problematisch zijn als er geen enkel moment is waarop mannen en vrouwen nog samen kunnen zwemmen, maar waarom zouden mensen niet mogen kiezen? Misschien zijn er vrouwen die liever niet het gevoel hebben dat mannen naar hen zitten te kijken, ik zie echt niet wat daar mis mee is. Het zegt meer iets over het gedrag van de mannen dan over de vrouwen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

18 gedachten over “De Croo: “Neutraliteit heeft niks te maken met het al dan niet dragen van een hoofddoek””

  1. Als ik identificeer als vrouw, mag ik dan tijdens het gescheiden zwemuurtje als “vrouw met een penis en baard, maar wél in badpak” dan toch in in het zwembad bij de “andere” vrouwen ???

  2. De liberalen hebben decennia lang gestreden om alle religieuze symbolen uit het openbare leven te bannen.
    De Croo verkoopt omwille van zijn postje al de liberale principes en gaat plat op de buik voor de linkse coalitiegenoten.

  3. “Politici horen niet te bepalen hoeveel bloot vrouwen moeten tonen als ze gaan zwemmen” dixit De Croo. Wat zijn voorkeur is weten we ondertussen ook. Alvast geen hoofddoek.

  4. Het waren niet enkel de liberalen die dat wilden, ook de ganse linkse kerk deed vrolijk mee, en nu nog. Geen kerst maar wintermarkten, geen kerststallen meer. Alles wat op een christelijk verleden wijst moet gewist worden. Ondertussen moeten we er wel rekening mee houden dat tijdens de rammadam de volgelingen er wat kittelorig bijlopen en wordt het suikerfeest langs alle kanten geprezen. Waar is de tijd dat volgens de linkse kerk godsdienst “opium voor het volk” is. Raar dat ik daar niks meer van hoor.

Plaats een reactie

Delen