Uncategorized

Psycholoog vanaf september terugbetaald: “Laagdrempelige en betaalbare hulp”

Wannes Neukermans

Een bezoek aan de psycholoog of orthopedagoog wordt vanaf 1 september rechtstreeks terugbetaald. De maatregel maakt deel uit van het ‘masterplan mentale gezondheid’. “We gaan naar laagdrempelige en betaalbare psychologische hulp voor iedereen die er nood aan heeft”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Na de zomervakantie gaat in België het ‘masterplan mentale gezondheid’ van start. Deze week gaf het Riziv daar ook het groen licht voor. Drie jaar nadat Maggie De Block de terugbetaling van een sessie bij de psycholoog mogelijk maakte na doorverwijzing door een arts, wordt deze beroepsgroep nu volledig de eerstelijnszorg ingetrokken. De doorverwijzing door een huisarts die vandaag nog noodzakelijk is voor terugbetaling valt weg, en Vandenbroucke voorziet een aanzienlijke budgetverhoging van 39 miljoen vorig jaar naar net geen 152 miljoen euro dit jaar.

Start van nieuw gezondheidsmodel

Vanaf dit najaar zal iemand die een afspraak maakt bij een geconventioneerde psycholoog nog maximaal 11 euro voor een individuele sessie betalen. Een groepssessie mag nog maximaal 2,5 euro kosten. Volwassenen hebben jaarlijks recht op acht individuele of vijf groepssessies bij een psycholoog in de eerste lijn. In de gespecialiseerde zorg stijgt dat naar twintig individuele en twaalf groepssessies. Kinderen en adolescenten tot 23 jaar hebben in de eerste lijn recht op meer sessies. De vergoeding voor klinisch psychologen en orthopedagogen stijgt naar 75 euro per consultatie.

Vandenbroucke benadrukt het belang van het akkoord: “Het masterplan mentale gezondheid is de start van een nieuw gezondheidsmodel waarin laagdrempelige psychologische hulp toegankelijk en betaalbaar moet worden voor iedereen die er nood aan heeft. Ik wil de klinisch psychologen, orthopedagogen, huisartsen, psychiaters, patiënten- en familieverenigingen, de koepels en de mutualiteiten uitdrukkelijk danken voor de constructieve samenwerking. Ik kijk er naar uit om samen met de sector en de deelstaten vanaf september de plannen concreet vorm te geven.”

Ook de VVKP (Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen) reageert opgetogen. Woordvoerder Koen Lowet noemt het akkoord “niet perfect”. Hij vindt het echter wel een mjilpaal voor de sector. Het nieuwe akkoord is beperkt in tijd tot eind 2023. Daarna volgt een grondige evaluatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen