Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Tinne Van der Straeten (Groen): “Die gascentrales moeten zo weinig mogelijk draaien”

Anton Schelfaut

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft er het volste vertrouwen in dat de energietransitie er komt. “Kernafval of een beperkte CO2-stijging? Voor mij is dat een no-brainer”, zegt ze in een interview met De Morgen.

“We moeten naar 100 procent hernieuwbare energie tegen 2050. Er is geen weg rond”, steekt Van der Straeten van wal. “De kernuitstap is op dat vlak geen doel op zich, maar een middel om daar te geraken.”

“Volgens het Planbureau valt de grootste winst in CO2-reductie te boeken door de verdere uitbouw van hernieuwbare energie”, vervolgt ze. “Die moeten we de vrije baan geven door de kerncentrales te sluiten, en meer flexibele gascentrales in de plaats te zetten als back-up. Die gascentrales moeten zo weinig mogelijk draaien. Dat wil zeggen dat we toekomen met de groene alternatieven.”

Kernafval

Of het dan zo’n ramp is om twee van de zeven kerncentrales langer open te houden, wil De Morgen weten. “Wat gaan we dan binnen tien jaar zeggen? ‘We doen nog even verder, en dan zien we wel.’ Zo gaat het al twintig jaar. Iedereen vergeet in het debat dat nucleaire energie kernafval oplevert”, hekelt Van der Straeten. “We hebben na veertig jaar zeven olympische zwembaden vol, waar tot op vandaag geen oplossing voor is.”

Volgens de energieminister is de bedreiging door CO2-uitstoot momenteel niet acuter. “Op Europees niveau stijgt de CO2-uitstoot niet, want die wordt geregeld door het systeem van emissierechten, ETS. In België gaan we naar een tijdelijke stijging van de CO2 in 2026, maar die hebben we tegen 2030 voor twee derde ingelopen. Met kernafval zitten we wel 200.000 à 300.000 jaar. Dat of een beperkte CO2-stijging? Voor mij is dat een no-brainer”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “Tinne Van der Straeten (Groen): “Die gascentrales moeten zo weinig mogelijk draaien””

  1. Makkelijk het land in Chaos storten als je politiek onschendbaar bent… Zo komt het dat alle zoontjes, dochtertjes en vriendjes van letterlijk slapend rijk worden. Of op de GSM tokkelen rijk worden…

  2. Als die te bouwen gascentrales zo weinig mogelijk moeten draaien is et beter ze niet te bouwen. Blijf de kerncentrals aanhouden en investeer in nieuwe moderne versies. Proper en goedkoop.

  3. Ondertussen zitten de Grootste vervuilers, China, de USA en India te lachen als ze zien hoe Europa zichzelf en zijn economie om zeep helpt met die no brainers van groen Europa.

  4. Peperdure gascentrales bouwen die zo weinig mogelijk mogen draaien Wat onnozele praat betreft heeft Groen het blabla boemboem niveau gehandhaafd. Dat die partij zoveel aversie oproept heeft hen nog nooit tot enige bezinning aangezet. Voor eigen volk op een congres staan roepen hoe goed ge wel bezig zijt is wat anders dan een verkiezingsuitslag.

  5. Miljarden investeringen voor gascentrales die zo weinig mogelijk moeten draaien, uitdaging voor alle economen : wat zal hier de prijs per kilowatt uur zijn? Gek zijn doet geen pijn voor de groene bobo’s!!!

  6. Een kerncentrale heeft ook vele nadelen( radioactief afval, gevaar voor kankerverwekkende straling bij rampen of technische storingen ….) Gascentrales kunnen tekorten opvangen vb. in de winter en zouden gemakkelijker aan- of uitgezet kunnen worden dan kerncentrales. En de goedkoopste energie is die je niet verbruikt o.a.door ons meer met de fiets te verplaatsen, de helft van electronische (huishoud)apparaten kunnen we ook missen enz.

  7. Ziet ge, onnozele praat. Eén van de grote problemen met “groene energie” is de onbetrouwbaarheid. Zelfs als er wind is, is de toelevering niet constant, net als met zon energie. Al de techniek die nodig is om dat op te vangen maakt de zowat duurste stroom van Europa nog duurden. Och ja, voor de laagste inkomens moeten de anderen dan maar bijspringen zeker. En welke apparaten wij nodig hebben of willen zijn uw zaken niet. Zo simpel is dat.

  8. Er is een paradox rond kernafval.

    Ofwel is het hoog actief heel gevaarlijk, maar dan zal het een korte halfleven tijd hebben.
    Ofwel geeft het een milde achtergrondstraling zoals in natuurlijke rotsformaties.

    In één van de kraters die gemaakt worden voor steenkoolwinning voor de productie van zonnepanelen kan je al het kernafval van de mensheid kwijt.

    Het ETS compenseert niets, de productie blijft behouden maar verhuist naar elders.

Plaats een reactie

Delen