Stutthof. Foto Shutterstock.

Stutthof. Foto Shutterstock.

Uncategorized

96-jarige vrouw die rol speelde in concentratiekampen op de vlucht

Ruben Notteboom

De Duitse politie is op zoek naar een 96-jarige vrouw die op de vlucht is geslagen. Ze moest zich donderdag verantwoorden voor haar activiteiten als secretaresse in het concentratiekamp Stutthof bij Gdansk tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrouw wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan meer dan 11.000 moorden. Ze was echter niet aanwezig, waardoor een arrestatiebevel werd uitgevaardigd.

“De beschuldigde is op de vlucht, een arrestatiebevel is uitgevaardigd”, zo liet de voorzitter van de rechtbank in Itzehoe in de deelstaat Schleswig-Holstein, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Hamburg, weten. De bejaarde vrouw zou op het kamp gewerkt hebben tussen juni 1943 en april 1945. Ze was secretaresse, maar zou medeplichtig zijn aan de systematische moorden van de gevangenen in het kamp. Ze werkte met een stenograaf en als typiste in het kantoor van de kampcommandant.  

Volgens het officiële Duitse onderzoekscentrum naar misdaden van het naziregime zouden 65.000 mensen omgekomen zijn in het kamp. Het Duitse nieuwsprogramma Tagesschau van de openbare omroep ARD meldde vorig jaar nog dat de vrouw al verschillende keren als getuige is ondervraagd. Nu stond ze echter zelf terecht.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

10 gedachten over “96-jarige vrouw die rol speelde in concentratiekampen op de vlucht”

  1. Hoe ver is het gekomen als je als 96 jarige op de loop moet voor een op hol geslagen wraakzuchtig gerecht.
    Vele duizenden Duitsers met bloed aan de handen zijn na de oorlog compleet ongemoeid gelaten en nu gaat men bijna 80 jaar na dato achter de typiste aan. Die had ze bezwaar gemaakt allicht aan de andere kant van het hek was terecht gekomen.

  2. Inderdaad zware oorlogsmisdaden… het leven van een typiste kan levensbedreigend zijn. In feite moesten álle Duitsers vervolgd worden voor medeplichtigheid aan het Nazi regime, ook (en vooral) de goede burgers die wegkeken en nadien in koor zongen van “Wir Haben Es Nicht Gewusst”. Uitzondering gemaakt voor de Werner von Brauns natuurlijk, die in de USA hoogste onderscheidingen (én poen) kreeg voor het ontwikkelen van raketten die Londen en Antwerpen in vuur en vlam zetten.

  3. Er zijn er nog veel meer dan von Braun, Léopold III speelde ook geen mooie rol, zijn moeder Elisabeth had uiterst goede connecties met topfiguren van de nazi’s, Adolf Heusinger, overtuigd nazi (generallleutnant benoemd op 01.01.1943) werd daarna Generalinspekteur Bundeswehr ! Zo zijn er duizenden nazi’s die nadien gerecupereerd werden. Dus …

  4. Ze oefende haar beroep uit en deed wat haar werd opgedragen door de toenmalige legale regering. Het heeft geen zin om daar een dikke 70 jaar later nog trammelant over te maken, laat staan een rechtszaak aan te besteden. Moet Merkel over tien jaar, als de Duitsers misschien hun verstand hebben teruggekregen, worden berecht vanwege haar “Wir schaffen das!” asielbeleid, dat aanslagen, steek-, schiet-, en vechtpartijen, brandstichtingen etc. teweeg bracht. Ieder tijdperk heeft z’n problemen.

  5. Schandalig dat die feiten nog niet “verjaard” zijn na circa 3/4 eeuw. Welke oppermachtig Lobby zou die oude vrouw blijven opjagen uit pure & onversneden wraakzucht ?

Plaats een reactie

Delen