Charles Michel (Shutterstock)

Charles Michel (Shutterstock)

Uncategorized

Charles Michel: “VS tonen gebrek aan loyauteit met veiligheidspact Aukus”

Pieter Van Berkel

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft de Verenigde Staten een “gebrek aan loyauteit” verweten, nadat het land een nieuw veiligheidspact sloot met Australië en het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De Europese Unie zal verduidelijking vragen van de Amerikanen, “om beter te proberen te begrijpen wat de bedoelingen zijn achter de aankondiging, want het is onbegrijpelijk”. Michel vindt het “vreemd” dat de EU buitenspel werd geplaatst.

“Dit is geen industrieel akkoord, maar geopolitiek”, zei Michel. “Wij in de EU zoeken oplossingen, we maken geen problemen. Maar we kunnen niet doen alsof we niet gezien hebben wat hier gebeurd is.”

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) sprak haar steun uit voor Frankrijk. Zij had het over een “zoveelste wake-up call die Europa moet krijgen om de noodzaak te beseffen dat we ons beter moeten organiseren, om samen luider en met dezelfde stem te spreken en om ook samen op te treden”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Charles Michel: “VS tonen gebrek aan loyauteit met veiligheidspact Aukus””

  1. Mich jr blijft toch een grapjas, bijna geen enkel EU land komt zijn NATO verplichtingen na, België al helemaal niet. Om dan de Amerikanen te beschuldigen van gebrek aan loyaliteit? Frankrijk zou ook beter eens nadenken over de duizenden Aussies die hier hun leven gaven omdat de Fransen niet zo graag tegen de Nazi’s vochten. Vichy regime iemand?

  2. Zegt de man die zelf de Amerikaanse Fyra 35 heeft gekocht in plaats van de Franse Rafale. Hypocrieter kan bijna niet. Toen stond mijnheer niet aan de goede kant van de gesch …., sorry, oceaan.

  3. Tja Charles…iedereen heeft wel eens aan gebrek aan loyauteit…weet je nog toen je diegenen die het meeste stemmen en het meeste welvaart in het land brengen hebben, je dezen klasseerde als deze die aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan. Zo staat iedereen dan maar verkeerd, die jij en je EU niet verkozenen niet volgen.

  4. Heb je het gehoord op Eén? Australië wil de dieselschepen van Frankrijk niet meer, het wil échte duikboten. Frankrijk wil nog altijd een grote rol spelen in de wereldpolitiek, maar uiteindelijk is het een oude amechtige man, dat al strompelend zijn grandeur wil waarmaken maar het niet kan. Zoals een oud voetballer of wielrenner op zijn retour.

Plaats een reactie

Delen