(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Creg: “Energiefactuur kan minstens 700 euro hoger uitvallen”

Pieter Van Berkel

Gezinnen met een variabel energiecontract dreigen een jaarfactuur te krijgen die minstens 700 euro hoger kan uitvallen. Daarvoor waarschuwt de federale energieregulator Creg.

Volgens de energieregulator zullen de historisch hoge prijzen een grote impact hebben op gezinnen met een variabel energiecontract, of gezinnen waarvan het contract afloopt.

Een gezin met een gemiddeld stroomverbruik en een variabel contract dreigt 116 euro meer te moeten betalen op een jaarfactuur, gemeten tussen april dit jaar en maart volgend jaar, dan in 2019. Het gaat om 35 procent van de gezinnen. Voor aardgas zijn de kosten nog hoger. Een gemiddeld gezin met een variabel contract dreigt in dat geval 598 euro meet te moeten betalen. Het gaat om 45 procent van de gezinnen. Voor stroom en gas samen komt dat neer op een meerkost van 714 euro.

De eigenlijke meerkost dreigt zelfs nog hoger uit te vallen, aangezien de prijzen alleen maar gestegen zijn.

Ook gevolgen voor kleine leveranciers

De Creg waarschuwt ook dat kleinere leveranciers in economische problemen kunnen geraken, door een stijgend risico op onbetaalde facturen en klanten die riskeren om hun contracten later te zullen opzeggen bij dalende prijzen.

“De huidige marktsituatie kan een verhoogd risico tot in gebreke blijven van de leveranciers met zich meebrengen, zelfs nog meer voor de kleinste leveranciers”, klinkt het.

De Creg raadt gezinnen aan prijzen te vergelijken en minder te verbruiken. Daarnaast raadt de energieregulator de regering aan om het sociaal tarief te verlengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Creg: “Energiefactuur kan minstens 700 euro hoger uitvallen””

  1. Dat is natuurlijk het risico van een variabel kontrakt te hebben. Alleen maar lachen wanneer ze voordeel hebben maar als het tij keert… owee, dan zijn ze verontwaardigt. Twee maten, twee gewichten.

  2. In de lente werd het door VTM reeds als een vaststaand feit gemeld. Vanaf 1 januari 2022 zijn stookolieketels verboden en mogen bestaande stookolieketels niet meer vervangen worden wanneer … “er een aardgasnet in de straat beschikbaar is”. Gelukkig is het nog niet zover. Maar N-VA, CD&V en Open Vld hebben in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet in die zin ingediend: “Het is verboden om een stookolieketel te plaatsen in zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen met betrekking tot nieuwbouw of de ingrijpende energetische renovatie wordt aangevraagd vanaf 1 januari 2022. ∕ Met behoud van de toepassing van het eerste lid mag bij bestaande residentiële gebouwen en bij niet-residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2022 alleen nog een stookolieketel worden vervangen door een andere stookolieketel als er geen aardgasnet in de straat beschikbaar is” (Voorstel van decreet van Andries Gryffroy, Robrecht Bothuyne, Willem-Frederik Schiltz, Inez De Coninck, Tinne Rombouts en Piet De Bruyn tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat een verbod op de plaatsing of vervanging van een stookolieketel betreft (voorstel 813 (2020-2021) – Nr. 1 van 21 mei 2021 (2020-2021)).

    Op 28 september 2021 hebben Andries Gryffroy en consoorten technische amendementen ingediend waarin het principe (weg met stookolieketels) en de datum van 1 januari 2022 behouden blijven. Allen aan het aardgas dus. Gasprijzen stijgen tot recordhoogtes ? Andries Gryffroy en zijn trawanten vagen er hun botten aan. En het Vlaams Belang, dat beweert op te komen “voor onze mensen”, zwijgt in alle talen. Zijn ze zo bestuursgeil dat ze Bart De Grote niet willen ontstemmen ? Of willen ze gewoon mee aan de pot lekken ?

Plaats een reactie

Delen