De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Groot-Brittannië: Minister van Binnenlandse Zaken wil strijd tegen illegale Kanaalmigratie opvoeren

Niels Geerinck

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel liet weten dat de Johnson-regering de strijd met de illegale migratie gaat aanbinden. Dat verklaarde ze tijdens haar speech op de conferentie van de Conservatives in Manchester dinsdag.

Priti Patel en bij uitbreiding de hele regering van Boris Johnson liggen al lang onder vuur omtrent de aanpak van de illegale migratie richting Groot-Brittannië. “We strijden tegen de migratie én tegen de mensensmokkelaars”, zo probeerde Patel te benadrukken. Momenteel worden migranten die illegaal in het land toekomen, weinig of nooit van een straf voorzien. Deze zomer lieten de aanklagers in de Crown Prosecution Service (CPS) al weten dat ze geen illegale migranten meer zullen vervolgen. Daar wil Patel verandering in brengen door de straffen te verhogen.

Nieuwe asielwetten

De minister maakte tijdens haar speech duidelijk dat ze werkt aan een nieuwe reeks van asielwetten. “Hoe iemand in het Verenigd Koninkrijk aankomt, is van invloed op de manier waarop zijn asielaanvraag wordt verwerkt”, zo klinkt het. Ze voegt eraan toe dat de nieuwe wetten de uitwijzing van illegale migranten zal vergemakkelijken. Deze wetten komen bovenop de “Nationality and Borders bill” die Patel deze zomer lanceerde.

“Zee-tactieken”

Volgens Patel is er voor migranten geen reden om het Frans grondgebied te verlaten en vervolgens de oversteek te maken richting Groot-Brittannië. “Frankrijk is een veilig land, een land waar geen oorlog of conflict is.”

Daarbij merkt ze op dat de Britse regering momenteel “zee-tactieken” uitwerkt om de toestroom van bootjes met illegale migranten op het Kanaal aan te pakken. “Boris en ik hebben intensief samengewerkt met elke instelling met een verantwoordelijkheid om onze grenzen te beschermen: Border Force, de politie, de National Crime Agency, maritieme experts het leger om operationele oplossingen te leveren, waaronder nieuwe zeetactieken, die we proberen uit te voeren, om de boten terug te draaien.”, aldus Priti Patel. De Franse en Britse autoriteiten proberen nog altijd rond de tafel te zitten om de gezamenlijke aanpak van het probleem te coördineren.

“Sleep ze terug”

Het idee om de boten terug naar Calais te slepen, speelt al langer in de Britse politiek. Het was Brexit-pionier en ex-UKIP-voorzitter Nigel Farage die het idee lanceerde. Hij neemt regelmatig Patel onder vuur vanwege haar laks optreden tegen de illegale migratie, zo noemde hij deze een “nationale vernedering”. Als we de boten terugslepen naar de haven van Calais, zullen de Fransen binnen de twee dagen aan de onderhandelingstafel zitten. We moeten stoppen met ze geld te geven. We hebben al zo’n 130 miljoen gegeven, nog een bedrag van 35 miljoen staat klaar. Het terugslepen van boten is de enige uitweg. Momenteel kan je evengoed op de kliffen van Dover schrijven dat iedereen welkom is. De huidige aanpak is een nationale vernedering voor Groot-Brittannië dat koos voor de Brexit.”

Volgens Farage kan Groot-Brittannië een Australisch model toepassen. “Tony Abboot (voormalig premier van Australië) ging door een gelijkaardige crisis. Hij deed eerst aan off-shore opvang maar kreeg hiervoor uitspattingen omtrent mensenrechten te verduren. Vervolgens begon hij met het terugslepen van de boten. Toen hielden ze wel op met komen.”, aldus Farage.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen