Lege Lidl door de staking van vandaag

Uncategorized

Stakingen bij Lidl: distributiecentrum blijft geblokkeerd

Wannes Neukermans

Bij warenhuisketen Lidl zijn woensdag meer dan 100 van de ongeveer 300 winkels in België dicht als gevolg van een staking tegen de hoge werkdruk. Het gaat om meer dan 60 filialen in Vlaanderen en meer dan 40 in Wallonië en Brussel. Dat hebben de vakbonden ACV Puls en BBTK en de directie bevestigd. Ook in twee van de vijf distributiecentra zijn er acties.

In Vlaanderen gaat het volgens ACV-afgevaardigde Koen De Punder zelfs om 75 winkels. Het gaat om ongeveer 25 winkels in de regio Gullegem, het distributiecentrum dat West-en Oost-Vlaanderen bevoorraadt, 20 rond Sint-Niklaas, dat Antwerpen, Oost-Vlaanderen en een deel van Brussel bedient. In de regio rond het distributiecentrum Genk, dat de Kempen en Limburg bevoorraadt, gaat het om nog eens 25 winkels.

“Dit is een waarschuwing aan de directie”, zegt De Punder. “Meer dan een derde van de winkels is dicht en als de directie niet snel terug aan tafel komt, kunnen we de actie ook de komende dagen doorzetten.” Ook Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK hoopt dat de directie snel met nieuwe voorstellen komt. De directie van Lidl betreurt de staking, want er lag volgens haar een “constructief voorstel” op de tafel.

Mislukte verzoeningspoging

De acties van woensdag komen er na een mislukte verzoeningsvergadering eerder deze week. De directie wilde niet ingaan op een aantal eisen van het personeel, zeggen de vakbonden. Zo vroegen de bonden een meting van de taken van het personeel over een voldoende lange periode, maar de directie wilde die meting slechts gedurende één week doen in een beperkt aantal filialen, zegt het BBTK. De ingevoerde versterking van 42 uren per week per winkel zou de directie vanaf februari volgend jaar willen afschaffen. Ook de versterking van een zogenaamde “vliegende ploeg”, is volgens de vakbond onvoldoende.

Later op de dag meldde de socialistische vakbond dat het distributiecentrum van Lidl aan de Hermeslaan in Genk geblokkeerd blijft tot er een akkoord komt. “Tenzij er een akkoord bereikt wordt, zal het piket de komende dagen blijven staan”, zegt Mary-Anne Smeets, secretaris bij BBTK Limburg. Vrachtwagenchauffeurs mogen er enkel met een lege vrachtwagen buitenrijden. “Dat verloopt goed en gemoedelijk tot nu toe. De chauffeurs tonen wel begrip, dus er zijn nog geen calamiteiten geweest”, aldus Smeets. “Lidl is ook op de hoogte en we hebben begrepen dat zij de leveranciers hebben ingelicht.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen