Het Turkse- en het Vrij Syrisch leger in Afrin (Syrië) op 23 februari 2018 (Foto Shutterstock)

Het Turkse- en het Vrij Syrisch leger in Afrin (Syrië) op 23 februari 2018 (Foto Shutterstock)

Uncategorized

Nieuw rapport onthult mensenrechtenschendingen door Turkije gesteunde milities

Sonja Dahlmans

Turkije zou volgens een onlangs verschenen rapport van het Rojava Information Center de mensenrechten schenden in Syrië en Irak. Het zou gaan om oorlogsmisdaden, ontvoering, verkrachting en marteling. De Turkse regering stelt dan weer dat haar aanwezigheid in de regio bestaat uit het veiligstellen van een ‘humanitaire zone’ en een ‘veiligheidsbuffer.’ De door Turkije gesteunde SNA-milities (Vrije Syrische Leger of Nationaal Leger) die de controle over de regio hebben, intimideren de lokale bevolkingsgroepen. Vaak doen zij dit uit persoonlijk winstbejag aldus het rapport.

De milities zouden zichzelf verrijken door onder andere de drugshandel. Zo werden in mei van dit jaar nog meer dan 900 kilogram Captagon-pillen in beslag genomen. Deze drug wordt hier nauwelijks gebruikt, maar is in het Midden-Oosten zeer populair. Het wordt ook wel jihad meth genoemd, vanwege de populariteit onder de jihadisten in Syrië. De Correspondent sprak met psycholoog Ramzi Haddad, die vertelt: “Het houdt je wakker, het maakt je agressiever, je laat alle remmen los.” Het middel zou in Syrië worden geproduceerd en van daaruit worden verspreid naar andere landen in de regio.

De milities eisen ook allerlei vormen van ‘belasting in de gebieden die onder hun controle vallen’. Met name het bedrijfsleven kampt met de dagelijkse dreiging van uitbuiting, waar steeds maar nieuwe eisen worden gesteld. Zestig procent van de privé-eigendommen in het gebied, zoals huizen, winkels en landbouwgrond, zou zijn geconfisqueerd door de bezettende milities.

Turkije op lijst geplaatst van het Amerikaanse State Department

De SNA-milities zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel. Kindsoldaten die zij hadden geronseld werden gebruikt voor operaties in Libië en Syrië. Er zou tastbaar bewijs zijn dat Turkije dit steunt. Het land werd in juli voor het eerst op een lijst geplaatst van het Amerikaanse State Department waarop landen staan die medeplichtig zijn of zich schuldig maken aan het ronselen van kindsoldaten. Het is de eerste keer dat een NATO-bondgenoot hierop wordt genoemd.

De inlandse bevolkingsgroepen – Koerden, Jezidis en christenen – zouden systematisch worden verdreven en vervangen door Turkse en Arabische mensen. Het rapport richt zich met name op Afrin, een stad in het noorden van het Aleppo-gouvernement. Christelijke gemeenschappen in het gebied herleven patronen van de wreedheden begaan door IS. Zij zien zich dagelijks geconfronteerd worden met luchtaanvallen van het Turkse leger en met bezetting van hun gebied door milities. Veel van hen zijn het gebied inmiddels ontvlucht teneinde hieraan te ontsnappen.

Turkije nog minstens 2 jaar in Syrië

Vorige week nog hield het Britse Lagerhuis een bijeenkomst waarin de religieuze vrijheid in Turkije ter discussie werd gesteld. Er is de laatste jaren een aanzienlijke verslechtering van de religieuze vrijheid in het land. Zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk hebben de druk verhoogd op de NATO-bondgenoot met betrekking tot deze specifieke schending van de mensenrechten in het land. Dit heeft de relatie tussen Turkije en het Westen bekoeld.

Ondertussen gaan de plannen van Turkije en de SNA met betrekking tot het noorden van Syrië door. De regeringspartij van Erdogan, de AK-Partij, en de SNA kwamen pas bijeen om een nieuwe operatie te bespreken. Volgens de Turkse krant Türkiye zouden 35.000 troepen worden gestuurd naar Tell Rifaat, Manbij, Ayn Issa en Tell Temer. Eind oktober werd in Turkije nog een plan goedgekeurd om de militaire operaties in Syrië nog twee jaar te laten doorgaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen