Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Onderzoek toont aan: zelftests onbetrouwbaar als symptomen ontbreken

Ruben Notteboom

Wie contact heeft gehad met een besmette persoon of naar een groot evenement geweest is en zich wil laten testen, heeft geen geluk. Nieuw onderzoekt toont namelijk aan dat antigeen neuszelftests zeer onbetrouwbaar zijn als men geen symptomen vertoont.

Binnen enkele dagen wordt een nieuw onderzoek officieel gepubliceerd. 3.000 personen namen deel aan dit onderzoek. De antigeen neuszelftests zijn onbetrouwbaar bij mensen die geen symptomen vertonen. Pas wanneer iemand symptomen heeft van corona, krijgt men een betrouwbaar resultaat.

Zelftests werken enkel als er symptomen zijn

Het lijkt er dus met andere woorden op dat zelftests inzetten niet zo efficiënt zal zijn als gehoopt met eender welke test. Volgens sommigen zijn ze zelfs nutteloos, want wanneer iemand symptomen heeft is een zelftest enkel een bevestiging.

De wetenschappers hielden ook rekening met wie de test afnam. Zowel bij professionals in de GGD-teststraat als bij gewone personen waren de resultaten dezelfde. Er werd naast de antigeen neuszelftest ook een speekselzelftest onderzocht. Die bleek al helemaal niet betrouwbaar te zijn, zelfs niet wanneer men symptomen vertoonde.

Enkel één type getest

Het onderzoek sluit zelftests echter niet volledig uit. Er werd namelijk slechts één type neus- en één type speekselzelftest onderzocht. Dat wil dus zeggen dat er tests bestaan of kunnen ontwikkeld worden die wel betrouwbaar zijn. De onderzoeksgroep neemt nu ook nog enkele andere veelgebruikte neuszelftests onder de loep. Zo hopen de onderzoekers te bepalen welke zelftests wel betrouwbaar zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

12 gedachten over “Onderzoek toont aan: zelftests onbetrouwbaar als symptomen ontbreken”

  1. Dus ik moet elke zaterdag een nutteloze test van 25 euro doen om iets te gaan drinken op café? Amai seg, dan kunnen ze evengoed gewoon 25 euro extra vragen aan alle ongevaccineerden op café, dan moet ik tenminste niet elke keer naar de apotheek.

  2. 🤣🤣🤣Ze zijn hier al bijna twee jaar met jullie kl***n aan het rammelen. Diegene die nog in deze hysterie meegaan zijn wel echt achterlijke idioten, neje zeker🤣🤣🤣.

  3. Zelftesten is niets anders dan een business met een goed verdienmodel, geen enkel nut. Volgens Kary Mullis (Nobelprijswinnaar) zijn zelfs de PCR testen onbetrouwbaar en niet geschikt voor het stellen van een diagnose, hooguit enkel als ondersteuning van een klinische diagnose. Dus dat ze stoppen met heel dat testgedoe, nooit hebben ze dit eerder gedaan en dit creëert een sfeer van “wat erg” en past volkomen in de angststrategie waarin de overheid ons gebracht heeft. Per dag overlijden er in België tussen de 250 tot 350 mensen, dit maakt deel uit van het leven. Door elke dag enkel het aantal mensen te noemen dit overleden is aan of met covid, lijkt dit alles nog veel erger en dat is de bedoeling van de overheid. Angst zaaien en ondertussen allerlei ondemocratische maatregelen doordrukken.

  4. en het personeel van de vlaamse overheid krijgt 27.000 van die nutteloze testen per week, wakostda.be? en waarom word dat parlement nog niet ontruimd, vervolgd door een tribunaal en nieuwe verkiezingen? het machtsmisbruik, gesjoemel, corruptie, idioterij en schendingen van rechten uit zowat alle categoriën begint op te stapelen.

  5. We hebben hier bij ons thuis 3 personen met dezelfde symptomen. We hebben alle drie een zelftest gedaan. Bij de ene kwam er geen 2de lijntje bij. Bij de ander heel lichtjes. Bij mij kwam heel duidelijk het 2de lijntje te voorschijn. Ik ben naar een testcentrum geweest. Het is misschien omdat ik 63 ben, maar wat een gedoe om online een afspraak te maken. Nu nog wachten op de uitslag. Hopelijk wordt bevestigd dat ik Covid-19 heb. O ja, mijn symptomen zijn redelijk mild. Een beetje zoals een heel middelmatige verkoudheid. Niets om over naar huis te schrijven. Ik ben eenmaal gevaccineerd geweest met Johnson & Johnson. Mijn oproep om me op 12/12/2021 opnieuw te vaccineren heb ik geannuleerd. Nooit meer een vaccin voor mij. Ik zal nu waarschijnlijk een CST krijgen na herstel voor 6 maanden. We zien wel of ze binnen 6 maanden nog zo gek zijn met een CST te werken. Want, hoeveel mensen hebben er lichte symptomen en laten zich niet testen? Ze hebben toch een CST. Hoeveel hebben er een positieve zelftest gedaan maar gebaren van krommenaas? Want ze willen niet in quarantaine. Ze gaan overal waar ze willen met hun CST. Ook nog, mensen die in quarantaine moeten, wie controleert of dit effectief perfect gebeurd? Niemand. Ziet ‘intelligente’ Vandenbroucke dat dan niet in?

  6. Het sleutelwoord in het hele artikel is “pas”. Pas wanneer er symptomen zijn …
    Antigen (zelf) tests werken op dezelfde manier als (labo) PCB tests, met het verschil dat bij PCB tests de samples gecentrifugeerd worden, waardoor een veel kleinere hoeveelheid viruspartikels kan ontdekken. Daardoor kan een PCB (labo) test het virus al vaststellen bijna onmiddellijk nadat iemand besmet werd. Bij een Antigen (zelf)test, afgenomen door een particulier zelf of door een medisch geschoolde, kan het virus pas ontdekt worden als je het virus al een paar dagen hebt opgelopen. Dat maakt het verschil. En vanzelfsprekend zijn er grote verschillen in de kwaliteit van de Antigen (zelf) testen.

Plaats een reactie

Delen