Magnette: “Gekibbel tussen Franstalige en Vlaamse liberalen wijst op situatie die erg gespannen aan het worden is”

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Premier De Croo looft Belgische staatsstructuur: “Ik zie het veeleer als een sterkte en niet als een probleem”

Anton Schelfaut

In een gesprek met vijf lezers van De Zondag steekt premier Alexander De Croo (Open Vld) de loftrompet over de Belgische staatsstructuur. “Onze structuur is een weerspiegeling van onze diversiteit”, klinkt het.

Premier De Croo ziet de complexe staatsstructuur eerder als een sterkte dan een probleem. “Er is wel ruimte voor verbetering”, nuanceert hij. “Het federale België zit in zijn puberteit. We zien eruit als een volwassene, maar we zijn nog een puber. We missen vooral een scheidsrechter, zeker in tijden van crisis. Er moet iemand zijn die kan beslissen. Dat hoeft niet altijd het federale niveau te zijn.”

“Ik heb in deze crisis geleerd dat besluitvorming overal complex is”, vervolgt De Croo. “Ook Angela Merkel heeft haar peren gezien, terwijl Duitsland toch een model is van een federaal land. Weet u wat cruciaal is? Dat politici wíllen samenwerken. Het succes van de vaccinatiecampagne is het resultaat van samenwerking. Maar als die wil ontbreekt, dan zullen zelfs tien staatshervormingen niets veranderen.”

Volgens De Croo zou een federaal land met vier deelstaten, zoals Johan Vande Lanotte voorstaat, “de structuur eenvoudiger maken en dus een goede zaak zijn”. “Op voorwaarde wel dat Brussel zijn kosmopolitische identiteit mag behouden, en dus een meertalige deelstaat wordt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

19 gedachten over “Premier De Croo looft Belgische staatsstructuur: “Ik zie het veeleer als een sterkte en niet als een probleem””

  1. België is zodanig divers dat het een stuur heeft dat enkel naar links kan draaien. Ondertussen veranderde het Brusselse multiculturele paradijs in een grijze en verarmde monocultuur. En in een België met vier staat Vlaanderen steeds één tegen drie. De grootste deelstaat verliest altijd.

  2. En die staatsstructuur die een vivaldi-regering mogelijk maakt druipt van het succes – de corona-aanpak is een puinhoop en verre van opgelost – immigratie : dat belgie ligt al vol beton en toch dreigend watertekort – dichtgeslibte wegen – steden die in de hoogte en de miserie groeien, brussel als voorbeeld – immigratie : neen er is geen overbevolking zet de grenzen maar wijd en onbeperkt open en laat de criminaliteit maar groeien – onze vrouwen zullen het geweten hebben – en belgie kent succes in de CO2 bestrijding met gas en stijgende energieprijzen – en de staatsschuld : we zijn bijna wereldkampioen en de de inkomsten lopen gesmeerd : vlaanderen betaalt , franstaligen beslissen de uitgaven en gascentrales moeten ons redden van de koude en de groenenn zullen wel zorgen dat ze geen CO2 uitstoten – gezegend belgie dat geregeerd wordt door groene logica. belgie wat is dat ? Na 100jaar een vlaamse universiteit hebben , etc… Een C.V van belgie trekt op een doodsbeeldje. Staf 92, 8

  3. Dat De Croo zoiets durft te zeggen .De slechtste ongewenste regering ooit die tegen de wil van de kiezer de overwinning claimt .Hij is zoals een vertegenwoordiger die zijn product wil promoten doch het product is een regelrechte ramp en ongeacht wat hij zegt niet wordt aanvaardt.Geen probleem zijn zitje is gereserveerd in het corrupte nutteloze Europees theater tegen het volk voor eige0n zakken te vullen 20000 per maand voor de stoel te bezetten

  4. Jawadde, een weerspiegeling van onze diversiteit en ook nog een modelstaat…
    Mooie democratie waarin nog geen 40% van de bevolking haar wil – en beperkingen! – kan opleggen aan de overige – en dan nog de meest-productieve en bijdrage-betalende – 60%!

  5. Zijn loftrompet schalt gewoon om het Vivaldi-gedrocht te rechtvaardigen.
    Zijn verknochtheid aan de unitaire staat moet men hem niet kwalijk nemen, dat is zijn boterham.
    Met “… ruimte voor verbetering …” bedoelt hij natuurlijk: herfederaliseren.

    Leuk is zijn vondst van de ‘peren’ die hij zoals Merkel heeft gezien. Hij gebruikt hier het meervoud om zijn papa, het Orakel in Brakel, niet boos te maken.

    Er valt nog meer aan dit interview op te merken, maar alleen nog even dit: hij hecht opmerkelijk veel belang aan een federale scheidsrechter. Houdt hij rekening met een mogelijk Vivaldi II en met een De Croo II, voor het geval hij naast zijn EU-hangmat zou grijpen?

  6. Simpele puber. Geindoctrineerd door een ouwe krokodil.
    De objectieve politiek is van oordeel dat je gefaald hebt op menig gebied. Je hebt hoegenaamd nog niets bereikt. En het ziet ernaar uit dat die Vivaldi tendens zal aanhouden.

  7. Er is al decennialang een vervreemding aan de gang tussen wat er leeft in de bevolking en de politiek. Na elke verkiezing gaan de verliezers analyses maken waarom ze verloren hebben(als ze dat al willen toegeven), en telkens komen ze met uitleg dat kant noch wal raakt. Ook hier weer komt die vervreemding naar boven. Federaal wordt ons land onbestuurbaar. En wat overblijft van de Vlaamse centrumpartijen is nu al volop bezig om de postjes veilig te stellen voor de volgende verkiezingen via de piste van de kartelvorming met hun Waalse zusterpartijen. Voor hen gaat het niet om de belangen van hun volk!!! Het gaat hen over hun vetbetaalde postjes. Wat de kiezers over hen en hun verwezenlijkingen denkt is immaterieel.

  8. De 4 deelstaten oplossing is de doodsteek voor Vlaanderen. Het zal dan altijd 3 tegen 1 zijn. En die 1 zal natuurlijk Vlaanderen zijn. Of hoe de meerderheid van de bevolking monddood gemaakt wordt.

  9. Ik heb dat interview ook gelezen. Vragen over corona, de staatsstructuur, klimaat … Wel vreemd dat er blijkbaar geen vragen zijn binnengekomen over zijn Italiaanse pornogriet, of over hoe het komt dat de iemand uit een minipartijtje dat de verkiezingen verloren heeft premier kan worden van een regering zonder Vlaamse meerderheid.

Plaats een reactie

Delen