Uncategorized

Toekomstige schepen Sint-Pieters-Woluwe botst op kritiek: “Te Nederlandstalig”

Wannes Neukermans

In principe wordt Gerda Postelmans (Ecolo/Groen) de volgende schepen van Cultuur in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Zowel Défi als het CDH van burgemeester Benoît Cerexhe liggen echter dwars. Postelmans zou namelijk te Nederlandstalig zijn voor het ambt.

Recentelijk besliste huidig schepen van Cultuur Raphaël Van Breugel uit de politiek te stappen. Daarop koos de lokale afdeling van de ecologisten voor Gerda Postelmans als opvolgster. Vandaag moet het schepencollege de benoeming in principe bevestigen.

Er is echter een probleem: hoewel Postelmans al sinds de jaren ’70 in het Brusselse woont en door haar lokale afdeling als drietalig wordt omschreven, ervaren verschillende coalitiepartners haar als te Nederlandstalig. In de gemeente, die lange tijd een FDF-bastion was, is er met Helmut De Vos (CD&V) al een schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden (cultuur inbegrepen).

Een te Nederlandstalige achtergrond

Mevrouw Postelmans is welkom in het college, maar niet met deze bevoegdheden”, zegt burgemeester Benoît Cerexhe in La Libre. “Bij gemeenschapsmateries begrijp ik de wens om een Franstalige schepen te hebben. Mevrouw Postelmans heeft dan wel de eed afgelegd in het Frans, elle a une sensibilité néerlandophone” Onze partners zouden de bevoegdheden maar beter herverdelen.”

Défi, dat van de verdediging van de Franstaligen haar handelsmerk maakt, zit op dezelfde lijn. In de oppositie stelt ook Alexia Bertrand (MR) zich vragen bij de keuze. “Ik was altijd een voorstander van Nederlandstalige schepenen die meer bevoegdheden kregen dan enkel Nederlandstalige aangelegenheden”, vertelt ze. “Maar met gemeenschapsbevoegdheden ligt dat toch moeilijker, te meer er al een schepen voor Nederlandstalige Cultuur is. Het gaat niet enkel over taalbeheersing, maar ook over culturele referenties. We hebben een groot cultuurcentrum waar bijvoorbeeld veel Franstalige muziek wordt geprogrammeerd. Hoe goed kent ze die Franstalige cultuur?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Toekomstige schepen Sint-Pieters-Woluwe botst op kritiek: “Te Nederlandstalig””

  1. Voor de Vlamingen wordt het almaar moeilijker in Brussel een stadsgewest te zien waar wij onophoudelijk geld in moeten pompen, wat sommige politici ook anders mogen beweren. Voorts zijn er nog andere situaties die dit gevoel in de hand werken, u weet wel.
    Ik schrijf dit niet uit leedvermaak, maar zo is het nu eenmaal.
    De Vlaamse rand daarentegen is een heel andere kwestie. Daar (en in Vlaamse taalgrenssteden/gemeenten) moeten de faciliteiten worden afgeschaft!

  2. In Bruxelles wordt het racisme tegen Nederlandstaligen, sinds 1831, als een daad van patriotisme gecultiveerd. En toch nemen de Vlaamse politieke primaten Bruxelles als hoofdstad van Vlaanderen.

  3. Zullen we de ministers van de federale regering ook weigeren omdat ze té franstalig zijn ? Om over de Brusselse ministers nog maar te zwijgen. Ze doen het wel hé die francofonen. Waar blijven onze Vlaamse ministers en partijvoorzitters met hun reactie ?

  4. Sint-Pieters-Woluwe-lez-Bruxelles, hoofdstad van Vlaanderen. Is dat zo? Dan zal Jan Jambon dat brandje snel gaan blussen. Op de sociale media zijn Vlamingen taalvaardiger dan in het parlement.

Plaats een reactie

Delen