het bus- en treinstation te Zwolle © Helmich Lubberts HL20200402023OP /Orange Pictures/Photo News

het bus- en treinstation te Zwolle © Helmich Lubberts HL20200402023OP /Orange Pictures/Photo News

Uncategorized

Asielzoekers veroorzaken overlast bij Nederlands openbaar vervoer

Maarten Sirre

In de provincie Overijssel, in het oosten van Nederland, slaken vervoersbedrijven een noodkreet. Asielzoekers uit opvangcentra zoals die in Ter Apel zorgen voor overlast. Er wordt naar medewerkers gescholden en gespuugd. Soms escaleert de intimidatie nog verder en ontstaan er zogezegd “vervelende situaties.” De overheid wordt ervan beticht er op dit moment niks aan te doen.

Asielzoekers zouden zonder geld of kaartje vast komen te zitten op het treinstation. Als een medewerker ze dan aanspreekt worden de asielzoekers vaak verbaal agressief of erger. “Belediging, intimatie, spuugincidenten, ons personeel wordt hier regelmatig aan blootgesteld. Daar moet iets aan gedaan worden.” Zo meldt vervoersbedrijf Arriva aan RTV Oost. Ze roepen de overheid op om in te grijpen.

Al langer een probleem

Het zou voor een aanzienlijk deel gaan om asielzoekers uit veilige landen. Die veroorzaken al langer problemen in het openbaar vervoer. Zo was het op de spoorlijn Emmen-Zwolle in zulke mate een ergernis dat de overheid moest ingrijpen. Er werd een speciale buslijn ingericht die reizen naar het grote asielcentrum van Ter Apel makkelijker zou maken. De lijn was er speciaal voor de asielzoekers. Het kopen van een kaartje was voor die buslijn dan ook niet nodig.

Die lijn werd echter nauwelijks gebruikt. Er zat soms zelfs niemand op de bus. In samenspraak met Arriva, gemeente Emmen en het Ministerie van Justitie en Veiligheid werd de buslijn dan maar geschrapt. Het probleem van de overlastgevende en soms gewelddadige asielzoekers was daarmee echter niet opgelost. Er is sinds het schrappen van de speciale buslijn ook niks meer ondernomen geweest om de overlast te verminderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “Asielzoekers veroorzaken overlast bij Nederlands openbaar vervoer”

  1. Dit is een situatie die al jaren gaande is. Bij tijd en wijle verschijnt er iets van in de nederlandse media. Niemand die er blijkbaar de ernst van inziet. Men gaat ervan uit dat
    het niet zo erg is zolang men zelf maar niet het slachtoffer is. Voor de linkse deugmensen in het kabinet is het zeker geen issue. Voor de buhne maken ze wel een statement maar lachen ermee achter de gordijnen. Recent wist zelfs een veroordeelde terroriste van de hofstad-groep zich binnen te werken bij de VVD. Het gaat van kwaad naar erger bij onze noorderburen.

  2. Ja, beste mensen, zelf heb ik ‘ginds’ tien jaar mogen werken. Na het beëindigen van de legitieme werkopdracht had je er precies vier (4) dagen om hun land te verlaten, zoniet was je er illegaal. Daar werd in Irak. Algerije, Guinée e.a. niet mee gelachen. Eens had ik er op vrijdag een principiële woordenwisseling met een lokaal potentaatje : op maandagavond zat ik op het vliegtuig richting België. De werkmensen vertelden me : patron wees blij dat je weg kunt, want hier riskeer je een mes in je rug. Zo gaat dat ginds in muslim landen.

Plaats een reactie

Delen