Ophélie Meunie (Wikimedia & Shutterstock)

Ophélie Meunie (Wikimedia & Shutterstock)

Uncategorized

Franse journaliste die reportage maakte over oprukkende radicale islam in Roubaix met de dood bedreigd

Carl Deconinck

Ophélie Meunier presenteerde twee weken geleden een reportage over de radicale islam in Roubaix. Het islamisme is er in opmars en de reportage illustreerde dat met enkele veelzeggende beelden. De journaliste en een getuige, Amine Elbahi, ontvingen sinds de uitzending ernstige doodsbedreigingen. Beide krijgen nu politiebescherming.

De reportage maakt deel uit van de documentairereeks ‘Zone Interdite‘ van de zender M6. Die reeks werpt een licht op allerlei maatschappelijk heikele thema’s zoals prostitutie, pornoverslaving en ook de radicale islam in Frankrijk. De uitzending over Roubaix deed heel wat stof opwaaien. Daar werd duidelijk hoe sterk de greep van de meest radicale islamisten op het stadje is.

Zo toonde men een speelgoedwinkel met lugubere kinderpoppen zonder gezicht, want volgens de islam zou het afbeelden van menselijke eigenschappen verboden zijn. “Enkel Allah creëert“, zo vertelde de verkoopster. Verder verschijnt er ook een islamitische boekhandel die een boek een boek aanbiedt dat de verdediging van de islam met wapens promoot. Ook kreeg de kijker te zien hoe een restaurant aparte hokjes voorzag zodat vrouwen er apart konden eten, zonder gezien te worden door mannen. Na het zien van de documentaire besloot de Franse overheid om het bewuste restaurant, Le Familial, te sluiten. Wegens “problemen met de gezondheid en veiligheid.”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin reageerde al eerder op de reportage en de problematiek in de streek. In het parlement onderstreepte hij de acties die de regering al heeft ondernomen, maar hij vertelde ook dat elke keer een journalist het mikpunt is van dergelijke bedreigingen politiebescherming aangeboden krijgt. Hij beloofde dat de auteurs van de dreigberichten gevonden zullen worden.

Bedenkelijke burgemeester

Verder kwam naar boven dat de gemeente €65.000 had gegeven aan een vereniging die arme leerlingen in Roubaix hielp, maar in feite als dekmantel diende voor radicaal islamitisch onderwijs. In de documentaire fungeerde er een inwoner als kroongetuige. Het betrof de 26-jarige Amine Elbahi. Hij is zelf moslim en advocaat. Elbahi vertelt er dat hij zich grote zorgen maakt rond het oprukkend extremisme in zijn stad. Dat wordt hem niet in dank afgenomen en hij ontving al heel wat doodsbedreigingen, onder meer door onthoofding. Zijn telefoonnummer wordt rondgestuurd op sociale media en hij kreeg al meerdere telefoontjes waar men zegt hem te zullen vermoorden. Ook via whatsapp en Twitter wordt hij aangevallen.

“Ik wordt bedreigd met onthoofding en om de keel overgesneden te worden, om aangevallen te worden omdat ik de waarheid vertelde in alle openheid. Omdat ik in het bijzonder de passiviteit van de burgemeester aan de kaak stelde.” Het was Elbahi die de kat de bel aanbond rond de vereniging die kinderen wil radicaliseren, Ambitions et Initiatives pour la Réussite (AAIR). Een veel voorkomend verwijt dat hij nu mag horen is dat van ‘Kafir’, Arabisch voor ongelovige. Een term die meer en meer gebruikt wordt door radicale moslims om minder radicale moslims te stigmatiseren.

De jonge advocaat had het stadsbestuur hier in 2020 al voor gewaarschuwd, maar hij kreeg toen geen gehoor. Nu zegt burgemeester Guillaume Delbar (van het rechtse DVD) dat hij “misleid” werd door de vereniging. De oppositie eist zijn ontslag. In december 2021 werd Delbar al veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en twee jaar niet-verkiesbaarheid wegens het opzetten van een frauduleus belastingvrijstellingssysteem via giften voor lokale partijen. Hij ging daartegen in beroep. Nu moet hij op 1 februari voor de rechter verschijnen, samen met de leiders van AAIR. Delbar wordt nalatigheid met publieke middelen verweten. De leiders van AAIR zouden zich dan weer schuldig hebben gemaakt aan misbruik van vertrouwen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Franse journaliste die reportage maakte over oprukkende radicale islam in Roubaix met de dood bedreigd”

  1. Eens zien tot wat voor mini-rubriekje onze MSM-media dit nieuws zullen reduceren. Mocht zulke bedreiging van rechts komen, ze zouden tijd en papier te weinig hebben om aan hun verontwaardiging lucht te geven.

  2. Het paard van Troje zit binnen onze grenzen,maar wat baten kaars en bril ald den uil niet zien en wil.De wokes hebben de mond vol over BLM,genderidentiteit,racisme door ‘oude witte mannen’,terwijl ze blind zijn voor de omvolking naar een Islamitsch model.

  3. Ben akkoord de radicalen moeten er uit.
    Wie o wie gaat de beslissing nemen?????
    Ze hebben de boel te lang laten verotten.
    Ze krijgen zelfs een haatprediker niet buiten!!!
    Het is nochthans niet moeilijk : de gekende
    radicalen laten op pakken door onze commandos.
    Kan tevens dienst doen als waarschuwing voor
    de anderen.
    Vooruit Mevr Dedonder, doe eens iets nuttigs!

  4. Nu zie je het einde van België naderd ook. Jaar per jaar. Het is niet enkel zoeken achter radicalen. Heel die samen leving past niet in een Europees, land. Ze importeren Afghanistan en België zal belgistan worden. Ik zag een foto van de Koningin haar kledij is al compleet islam geïnspireerd.

Plaats een reactie

Delen