Stephanie D'Hose (Open Vld) pleit voor de afschaffing van het senaat. Photonews

Stephanie D'Hose (Open Vld) pleit voor de afschaffing van het senaat. Photonews

Uncategorized

Afschaffen of niet? Commissie buigt zich over toekomst van de Senaat

Belga Press Agency

De gemengde commissie voor de evaluatie van de staatshervormingen sinds 1970, die bestaat uit leden van Kamer en Senaat, houdt de komende twee maandagen hoorzittingen over het Belgisch tweekamerstelsel. Eerder dit jaar kondigde Senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose (Open Vld), die samen met haar kamercollega Eliane Thillieux (PS) de gemengde commissie voorzit, nog aan dat ze de Senaat als politieke instelling wil afschaffen.

De experten die op maandag aan het woord komen zijn Lucien Rigaux, Warren J. Newman en David Van Reybrouck. Van Reybrouck werd als expert voorgedragen door Open Vld, Groen en Vooruit. Hij raakte internationaal beroemd met zijn ideeën rond burgerparlementen, die in binnen- en buitenland al voor successen en politieke doorbraken zorgden. De drie partijen zeiden eerder al dat ze projecten rond burgerparticipatie willen opstarten, zoals ook in het federaal regeerakkoord staat. Volgens D’Hose heeft het gebouw van de Senaat daar de ruimte voor.

Lucien Rigaux is assistent grondwettelijk recht aan het Centre de Droit public van de ULB. Warren J. Newman is lid van de Commissie van Venetië, een adviesorgaan van de Raad van Europa over het Europees constitutioneel recht dat landen bijstaat bij de hervorming van hun wetten en politieke instellingen.

Zichzelf in vraag durven stellen

Tijdens het debat dat op deze hoorzittingen volgt, moet volgens Stephanie D’Hose voor het eerst duidelijk worden hoe de politieke partijen in het federaal parlement en de parlementen van de deelstaten naar de toekomst van de Senaat kijken. 

“Het is belangrijk dat we het debat over de toekomst van de Senaat ook hier, in de Senaat, opstarten. Het is een debat dat raakt aan de fundamenten van onze democratie en waar veel burgers een mening over hebben. Ik vind het de verantwoordelijkheid van elke politieke instelling om zichzelf in vraag te durven stellen, en zich af te vragen of ze nog een rol te spelen heeft in een efficiënt en slagkrachtig België”, aldus nog de Senaatsvoorzitster.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Afschaffen of niet? Commissie buigt zich over toekomst van de Senaat”

  1. Gewoonweg afschaffen met als tegenprestatie een decumul van alle parlementsleden zoals de wever en co. Typisch belgisch, er word van alles gedaan en besproken in commissies met betaalde sessies enz en op het einde gaan ze beslissen dat ze niet beslissen enz, een scheet in een fles.

  2. ik hoor al 20 jaar dat de Senaat overbodig is en bij iedere nieuwe regering is er steeds sprake van afschaffen ,
    wel ze zal NIET afgeschaft worden, er zijn teveel postjes en zelf belang bij betrokken
    En indien men het woord Senaat afschaft wel dat geeft men het kind toch gewoon een andere naam of verdeeld men diezelfde postjes onder een andere noemer –
    Dus als besluit , er zullen geen Miljoenen Euro’s bespaard worden bij deze bende – ons kent ons en zeker in deze wereld

  3. Simpel van geest zoals ik ben, denk ik dat er niks zal veranderen omdat degenen die het zouden kunnen veranderen er het best mee gediend zijn dat er…niks verandert. Zo was het, zo is het en zo zal het zijn. Valt niet uit te sluiten dat het – voor de buhne – afgeschaft wordt en tegelijkertijd een nieuw (uiteraard groter) vehikel wordt verzonnen, waar nog méér aan zelfbediening, clientelisme en/of politieke zelfbevrediging gedaan kan worden.

  4. 50 van de 60 senatoren krijgen geen senaatswedde. De 10 gecoöpteerden een halve. En het personeel, gaat men dat op straat zetten ? Dus dat is een heel populistisch gedoe.

Plaats een reactie

Delen