Noord-Koreaanse rakettest mislukt: explosie na lancering

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Shutterstock

Uncategorized

Noord-Koreaanse rakettest mislukt: explosie na lancering

Carl Deconinck

Het Zuid-Koreaanse leger meldt dat Noord-Korea een raket heeft afgevuurd vanop een luchtmachtbasis in de buurt van hoofdstad Pyongyang. Er liep echter iets verkeerd en de raket ontplofte snel na de lancering.

Er zijn weinig details bekend, want Noord-Korea is erg afgesloten. De Zuid-Koreanen houden het land echter nauwlettend in de gaten en een anonieme maar hooggeplaatste militair meldt dat de raket deze ochtend omstreeks 9.30 uur lokale tijd ontploft zou zijn op ongeveer 20 kilometer. Die hoogte werd bereikt na enkele seconden. Dat brengt AP News.

Noord-Korea is opnieuw heel actief op het vlak van rakettesten. Dit jaar voerden ze al tien rakettesten uit. Begin deze maand vuurden ze nog een raket af die in de Japanse Zee terechtkwam. Het communistische land lijkt te willen profiteren van de aandacht die naar het conflict in Oekraïne gaat. Men denkt dat Noord-Korea zich voorbereidt op het lanceren van een raket met de grootste afstand tot nu toe. Dat zou een ongeziene provocatie zijn.

Nog veel onduidelijkheid

Lee Choon Geun, onderzoeker bij het Zuid-Koreaanse Beleidsinstituut voor Wetenschap en Technologie, vermoedt dat toxische brandstoffen neergekomen zijn op woonwijken in Noord-Korea. Ook de Amerikanen merkten de lancering op, maar gaven niet mee of er een explosie was. Ze riepen Pyongyang op om geen verdere destabiliserende acties te ondernemen. Japan kon niet bevestigen wat er gebeurd is, maar onderzoekt de zaak, samen met de bondgenoten.

Noord-Korea probeert al jaren om intercontinentale raketten te produceren, waarmee het land het Amerikaanse vasteland kan bereiken. Dan zijn de VS een potentieel doelwit van Noord-Koreaanse kernwapens. Dat zou de VS ervan moeten weerhouden om het regime in het land omver te werpen. Officieel is Noord-Korea geïnteresseerd in raketten om satellieten te kunnen lanceren in de ruimte.

Onder Amerikaans president Donald Trump leek de situatie sterk te verbeteren en kwam het vredesproces in een stroomversnelling. Hij ontmoette zelf de leider van het land, Kim Jong-un, aan de grens, wat een historisch moment was. De gesprekken liepen echter vast, en onder het nieuwe politieke bewind in Washington verslechterde de situatie opnieuw.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen