Vaticaan hekelt toenemende "religieuze intolerantie" in Frankrijk

Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan. Shutterstock

Uncategorized

Vaticaan hekelt toenemende “religieuze intolerantie” in Frankrijk

Carl Deconinck

Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, trekt aan de alarmbel over de toenemende religieuze intolerantie in Frankrijk. Hij verwijst daarbij naar een nieuw rapport, waaruit blijkt dat er steeds meer aanvallen op kerken zijn.

De kardinaal sprak in een interview met het Italiaanse Acistampa, dat vandaag verscheen, over antichristelijk geweld. “Jammer genoeg is het een zeer aanwezig fenomeen in Frankrijk. Het is trouwens nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand in de kathedraal van Notre-Dame”, aldus Parolin. “Het aantal aanvallen op kerken bewijst dat religieuze intolerantie steeds verder toeneemt, terwijl men steeds meer inspanningen levert om te werken aan een groter wederzijds respect bij de bevolking. Ik zie een inspanning op hoge niveaus om dit te bekomen. Dat merkte ik tijdens mijn reis naar Dubai voor de dag van de Heilige Zee op de expo. Langs de andere kant kunnen we niet negeren dat er een probleem is met radicalisering, dat te wijten is aan veel verschillende factoren.”

Sterke toename aantal antireligieuze daden

Vorige maand werd een Frans parlementair rapport gepubliceerd met het aantal antireligieuze daden uit 2021. Daarin is er sprake van 1.659 daden, waarvan het grootste deel (857) antichristelijk was. De auteurs wijzen erop dat de cijfers waarschijnlijk een onderschatting zijn. Ze zijn de laatste jaren in elk geval sterk toegenomen. De tweede grootste groep van slachtoffers zijn de joden: 36 procent van de antireligieuze aanvallen was antisemitisch. Ten slotte waren er ook anti-islamitische daden.

Het blijft moeilijk om betrouwbare cijfers te bekomen, omdat Frankrijk geen etnische of religieuze statistieken bijhoudt. De gegevens werden verzameld via ondervraging van de vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschap, politie, justitie, inlichtingendiensten en onderzoekers. In de verzamelde gegevens duiken wel steeds ernstigere aanvallen op. Volgens het rapport zijn de stijgende cijfers ook terug te vinden in de rest van Europa.

In Frankrijk houdt het Observatorium voor Christofobie het aantal antichristelijke aanvallen bij. Volgens hen nam dat aantal tussen 2008 en 2019 met 285 procent toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

15 gedachten over “Vaticaan hekelt toenemende “religieuze intolerantie” in Frankrijk”

  1. De Kardinaal moet zich beter informeren

    Now, an inquiry into the blaze has found that six electronic bells – which were apparently intended to be temporary – had been installed in the spire, with cables running from them in the roof space. These may have short-circuited and started the blaze, it has been suggested.

  2. Maar de moslims zijn toch zo lief Mijnheer de Kardinaal, waarom zegt U niet dat die aanslagen en intollerantie het werk is van moslim organisaties en moslim extremisten. Zolang U en de rest van de katholike kerk dat niet openlijk zeggen zal dat niet verbeteren maar enkel verergeren.

  3. De kardinaal noemt geen man en paard. Wil je gerespecteerd worden, dan zal je toch moeten beginnen met de dingen te benoemen. Anders krijg je als resultaat dat men maatregelen neemt om “extreem-rechts” te bestrijden (het verhaal van de hond en de stok), terwijl aan het werkelijke probleem en de echte betrokkenen niets gedaan wordt, integendeel.

  4. “Christofobie” hoezo ? Kijk op de webstek van UNIA die een lawine aan trefwoorden zoals “islamofobie” en “antisemitisme” onder “zoeken” laat opsporen maar “christofobie” is toch uiteraard wel politiek-correct “vergeten”(sic) zekern kennelijk vermits die enkel en alleen lijkt te spruiten uit het lievelingsbevolkingssegment van UNIA, dat daarbij minstens de perceptie creëert exclusief als hun “vakbond” te willen fungeren.

  5. Het anti-christelijk moslimgeweld is universeel. Geen scoop maar de censuur over onderhavig schending van de mensenrechten politiek correct. Blijkbaar zijn Christenen en ongelovigen geen mensen. Waarvan acte. Het resultaat van de liberale president Macron islamitisch beleid. In Mechelen ken ik ook een geradicaliseerde neoliberale cel die niet moslims het leven zuur maakt.

  6. Na een halve eeuw het linkse antiracisme-evangelie te hebben gepredikt en de christenen in het middenoosten zwaar in de steek gelaten te hebben gaan nu blijkbaar bij sommigen toch de ogen open.

Plaats een reactie

Delen