Linkse activisten reageren giftig op nieuw standbeeld Thatcher.

reagan.utexas.edu, public domain

Uncategorized

Linkse activisten vandaliseren nieuw standbeeld Thatcher

Carl Deconinck

Dit weekend huldigde de gemeente Grantham een nieuw standbeeld in. Het betrof een beeld van Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Dat was niet naar de zin van linkse activisten. Onmiddellijk zakten ze af naar het nieuwe monument om het te bekogelen met eieren.

Thatcher was erg populair bij het Britse publiek. Ze won drie verkiezingen op rij en brak de verstikkende macht van de vakbonden. Ze bouwde de almacht van de staat af en zorgde zo voor een enorme toename in de welvaart. Omwille van dit rechtse beleid wordt ze echter nog steeds uitgespuwd door de politieke linkerzijde in haar land. Tot op vandaag gaan linkse activisten over tot daden van vandalisme tegen beelden van Thatcher.

Haar nieuwe standbeeld werd dit weekend geplaatst in Grantham, Lincolnshire, waar ze vandaan komt. Dat lokte echter enkele linkse activisten. Die bekogelden het monument meteen met eieren.

Directeur

Een van de extreemlinkse vandalen bleek Jeremy Webster te zijn, voormalig vicedirecteur van het Attenborough kunstencentrum. Dat is verbonden aan de met publieke middelen betaalde universiteit van Leicester. Eerder was hij hoofd tentoonstellingen bij het Nationaal Centrum voor ambacht en design. Hij snoefde op Instagram dat hij als eerste raak trof met een ei. Zijn partner filmde hem. Nochtans lijkt de man niet bepaald onderdrukt door de gevolgen van het conservatieve beleid van Thatcher. Hij woont in dezelfde straat waar Thatcher geboren was. Zijn huis is meer dan 472.000 euro waard.

Oorspronkelijk was het monument bedoeld voor het Parlementsplein in Westminster. Het werd naar Grantham verplaatst uit vrees voor een “gemotiveerde extreem-linkse beweging … die zich zou kunnen toeleggen op publiek activisme”. De gemeente voorzag ook een camera om vandalisme te voorkomen.

In 2013, toen de staatsvrouw kwam te overlijden, reageerde de linkerzijde uitbundig. Het lied “Ding dong, the witch is dead” steeg sterk in populariteit. Er waren pogingen om het lied bovenaan de hitlijsten van Groot-Brittannië te krijgen, iets waar de BBC kritiek op had en “smakeloos” noemde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen