Ook Ursula von der Leyen wil wijziging EU-verdragen om vetorecht af te schaffen

shutterstock

Uncategorized

Ook Ursula von der Leyen wil wijziging EU-verdragen om vetorecht af te schaffen

Carl Deconinck

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft maandag gezegd dat ze open staat voor een wijziging van de EU-verdragen. Ze wil af van de unanieme stemming van de 27 deelstaten op belangrijke gebieden. Ze sluit zich dus aan bij de radicale voorstellen die Guy Verhofstadt eerder naar voren schoof. De oproepen op het vetorecht af te schaffen komen er nadat onder andere Hongarije eerder al zwaardere sancties tegen Rusland tegenhield.

Volgens von der Leyen heeft unaniem stemmen over belangrijke onderwerpen vandaag “geen zin meer”. Dat zei ze vandaag tegen het Europees Parlement. Daar hield men de slotceremonie van de Conferentie over de toekomst van Europa. Dat is een brede EU-brede raadpleging van de burgers. Het Europees Parlement had vorige week al opgeroepen tot de start van een procedure om de Europese verdragen te wijzigen. Ook de burgers die hier meededen kwamen met radicale voorstellen.

Het is volgens de Europese Commissievoorzitter dan ook tijd om de EU te hervormen, inclusief een verdragswijziging indien nodig. “Europa zou een belangrijkere rol moeten spelen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid of defensie. En we moeten de werking van onze democratie voortdurend verbeteren”, zei Von der Leyen. “Ik zal altijd aan de kant staan van degenen die de EU willen hervormen om het beter te laten werken”, voegde ze eraan toe.

Vetorecht is lastig

Een veto is de mogelijkheid om eenzijdig een officiële actie tegen te gaan. Doorgaans is dat de stemming of uitvoering van een bepaalde wet. Het is een wapen van minderheden en zwakkere partijen. In Europa hebben landen een vetomacht over bepaalde essentiële zaken. Zo kan een Europese meerderheid niet zomaar beslissen wat een land moet doen inzake het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid. Dat zou immers de democratie in bepaalde landen kunnen ondergraven.

De top van de EU ervaart echter dat het moeten streven naar een algemene consensus en unanimiteit eerder lastig is. Het zou daarom liever het vetorecht zien verdwijnen. Zo heeft het nu problemen met bepaalde lidstaten rond een mogelijk Russisch olie-embargo. Er kwam echter al heel wat weerstand tegen de eurofiele plannen van Von der Leyen. Tien EU-landen, waaronder Denemarken, Zweden, Finland en Bulgarije, hebben maandag de “roekeloze en voorbarige pogingen” om een dergelijke procedure te starten, veroordeeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

18 gedachten over “Ook Ursula von der Leyen wil wijziging EU-verdragen om vetorecht af te schaffen”

  1. Wat ons als elite ongenegen is, schaffen we af. Europa op en top. Er valt eigenlijk wat voor te zeggen voor het afschaffen van het vetorecht, maar dan krijg je de dictatuur van de meerderheid. Ook in ons land is de dictatuur van de meerderheid aan banden gelegd, door de pariteit en andere grendels. Blijkbaar wil Europa wel het vetorecht afschaffen, maar geen compenserend mechanisme voor de dictatuur van de meerderheid installeren.

  2. Dus eerst zoveel mogelijk macht geven (nemen) aan Europe instellingen, en dan de democratische (VETO) rechten afschaffen.
    Beginnen er al enkele belletjes te rinkelen???

  3. Een bende vuile liberale ratten die de democratie willen afschaffen en de dictatuur invoeren met hun hypocriete smoelen .Beginnen ze in dat europees theater het nog niet door te krijgen waar die vuiligheid zoals Verhofstadt naartoe wil .Hij is de meester puinhoopmaker aller tijden, de populist van slechtste mensen van de wereld

  4. In haar bevlogen rancune tegen Charel wil Ursula ook van zich laten spreken.
    Een deel van een geheel dat niet kan functioneren is overbodig, daarom moet het afschaffen van het vetorecht gekoppeld worden aan de vrijheid van de lidstaten om voor het alternatief te kiezen: de unie verlaten als het hen niet zint.
    De EU verkijkt zich op Oekraïne, dat mettertijd zal ondervinden dat de EU even dictatoriaal optreedt als Rusland.

  5. Europa openstaan naar de wereld zonder naïef te zijn?Een Europese defensie:wie gaat de grote chef zijn?Duitsland….Frankrijk…..Binnen de kortste keren ambras.Een Duitse generaal die de Franse kernmacht gaat bevelen?Dat is pas naïef.In 1939 stond Chamberlain met een papierke te zwaaien dat de Duitsers geen oorlog zouden beginnen.We hebben gezien wat er gebeurde.Europa loopt vol Chamberlains,die als ze raket horen vallen gaan lopen als angsthazen.Een defensiepijler naast de Verenigde Staten.De VS zullen rap hun conclusies trekken!Men had beter de raad van Trump niet in de wind geslagen i.v.m de energiebevoorrading van Europa.Wie zei er dat er problemen van gingen komen?Zelfs Obama zei het.Maar Mutti zette door en nu zien we de gevolgen.De VS zijn in het gat gesprongen en passeren elke dag langs de kassa maar omdat het Joe is wordt het met de mantel der liefde bedekt en horen we zelfs de Groenen niet piepen over het schaliegas.Onze Rusland specialisten dachten gisteren dat Poetin een heftige speech ging houden,maar sluw zoals hij is,zei hij niets en liet bijgevolg niet in zijn kaarten kijken.Omdat er geen vliegers te zien waren gaf dit rudicule speculaties.Het spelleke is daar nog niet afgelopen en daar gaat noch Michel noch Ursula noch Joe iets kunnen aan veranderen.Ondertussen stroomt de (goedkope) Russische olie en gas richting China en India en rinkelt de kassa in het Kremlin.

  6. Ursula, we hebben niet méér, maar minder Europa nodig. We zijn nu al te veel onderworpen aan allerlei reglementen van vage, Europese herkomst. Veel problemen zijn ook het gevolg van de grootheidswaanzin van Europese leiders (nu ja), die de EU steeds maar groter wilden maken.

  7. In België komt veto -onder de vorm van cordon sanitaire- van pas om de mond van de meeste Vlamingen te snoeren.
    In Europa vind de elite dat dan weer hinderlijk voor hun plannen.

Plaats een reactie

Delen