Extreemlinks krijgt commissie Financiën in handen in Frankrijk

Shutterstock

Uncategorized

Extreemlinks krijgt commissie Financiën in handen in Frankrijk

Carl Deconinck

In het Franse parlement hebben de parlementariërs vandaag een nieuwe voorzitter van de commissie Financiën verkozen. En die keuze is opvallend. Want normaal gezien gaat dat voorzitterschap naar de grootste oppositiepartij in Frankrijk, en dat is het Front National van Marine Le Pen. De partij eiste vanzelfsprekend de functie op. Het linkse blok ging echter creatief met de regels om en koos iemand uit eigen rangen.

De verkiezing had drie rondes nodig en een terugtrekking van de centristische Charles de Courson. De laatste vijf jaar oefende Éric Woerth het voorzitterschap uit. Woerth kwam van Les Republicains maar stapte over naar de kant van president Emmanuel Macron (LREM). Nupes, de alliantie van alle linkse partijen, had ervoor gekozen om maar één naam voor te dragen voor het voorzitterschap. Ze kozen voor Eric Coquerel van Parti de Gauche.

De commissie is zeer gerespecteerd in Frankrijk en heeft enkele belangrijke functies. Het controleert de overheidsbegroting, kan fiscale onderzoeken uitvoeren en heeft toegang tot de dossiers van particulieren en bedrijven. Net omwille van die rol behoort ze normaal gezien toe aan de grootste oppositiepartij. Dat is het Rassemblement National (RN). Marine Le Pen wees er herhaaldelijk op dat haar partij de grootste oppositiepartij is en er op links gewoon een samenraapsel bestaat van linkse en extreemlinkse partijen. Ze zei dat in een volwassen democratie elke partij zijn rol moet kunnen spelen en respect moet krijgen. Haar partij draagde Jean-Philippe Tanguy voor.

Tanguy, die politieke economie studeerde aan de ESSEC business school en een achtergrond heeft bij grote bedrijven, leek een bekwame kandidaat. Hij is goed op de hoogte van overheidsuitgaven en belastingen. Hij beloofde ook om de functie waardig in te vullen. “De rol van de voorzitter is institutioneel; ik ben er om de debatten goed te laten verlopen. Ik ben niet van plan om de debatten te politiseren”, zei hij zelf. Daarbij zou hij ook niet zomaar gelijk welke informatie delen met de pers.

Bocht naar links

Daar dacht de extreemlinkse Eric Coquerel, geschiedkundige van opleiding, anders over. “Ik zal een echte oppositie zijn tegen het neoliberale beleid van de overheid”, klonk het. Coquerel zei dat er geen wereld is waar RN de Commissie kan voorzitten, of zelfs maar beschouwd kan worden als een fatsoenlijke partij om mee samen te werken: “Ondanks dat Marine Le Pen haar verhaal afzwakt, blijft de RN een extreemrechtse partij en moet als zodanig worden beschouwd.” Coquerel beloofde om de fiscale geheimhouding te respecteren, maar zal de functie wel actief gebruiken om “belastingontwijking te bestrijden”.

Voordat hij de functie toegewezen kreeg maakt hij nog andere verklaringen. De nieuwe voorzitter van de commissie zei bijvoorbeeld dat ze een nieuwe vermogensbelasting zullen invoeren en er een belasting komt voor bedrijven die winst maken tijdens de crisis. Tenslotte wist hij te vertellen dat Nupes geen voorstander is van een terugkeer naar de 3-procentsnorm zoals bepaald in het Verdrag van Maastricht en wil het de overheidsuitgaven verhogen. Le Pen noemde hem eerder “de extreemlinkse kant van extreemlinks“. De Franse kwaliteitskrant Le Figaro noemt hem “een ideoloog”. Coquerel was jarenlang actief bij de trotskistische Ligue Communiste Révolutionnaire.

Interfractiewerkgroep

RN kreeg de functie dus niet terwijl dat normaal gezien wel moest gebeuren. Volgens de praktijk, die sinds 2007 geldt, heeft de grootste oppositiepartij er recht op. Maar Nupes presenteerde zich als een interfractiewerkgroep, een nieuwe spitsvondigheid. Bovendien hadden de 20 leden van Nupes een overwicht op de 11 van RN, de 7 van LR en de 2 van Liot. Traditiegetrouw hebben de 35 leden van de presidentiële meerderheid niet aan de stemming deelgenomen.

Het hoofd van de Senaat, Gérard Larcher, had dinsdag gezegd dat hij niet wilde dat leden van zijn kamp de kandidaat van de RN zouden steunen, nadat hij de week ervoor, net als de MoDem minister van Landbouw, Marc Fesneau, had gezegd dat deze commissie normaal gesproken naar de groep van Marine Le Pen zou moeten gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Extreemlinks krijgt commissie Financiën in handen in Frankrijk”

 1. Er is geen democratie meer in europa, belgië (kleine letters, je weet wel waarom).
  Het linkse communisme wil alles naar zich toe trekken om volledige controle te verkrijgen van jan en alleman, zowel medisch, financieel, enz…, zo kunnen ze de mensen dwingen te volgen, zo niet te vervolgen.
  De toekomst ziet er intriest uit, onze kinderen en kleinkinderen zullen slaven zijn van deze linkse woke communistische indoctrinatie.
  Ze negeren de inspraak van mensen volledig.
  Kijk maar, ze gaan overal fors investeren in militaire producten, als ze maar oorlog kunnen voeren.
  Poetin, China, EUSSR, ze gaan allen Hitler achterna, en dan spreken ze kwaad van rechts, terwijl rechts rust, vrijheid en vrede wil.
  Wie is dan slecht?

Plaats een reactie

Delen