(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Bedrijfsleven wil regie over zwerfvuil zelf in handen nemen

Belga Press Agency

Fost Plus, een vzw betaald door het bedrijfsleven, hoopt de organisatie, het beheer en de financiering van de aanpak van zwerfvuil op zich te mogen nemen. Dat meldt De Standaard donderdag. De Vlaamse gemeenten reageren kritisch.

Om komaf te maken met het zwerfvuil, verplicht Europa de producenten van verpakkingen om vanaf volgend jaar mee te betalen voor de opruiming ervan. Maar diezelfde producenten verwachten dat daar iets tegenover staat: ze willen wegen op de Vlaamse aanpak van zwerfvuil.

Uit interne documenten, onder meer briefwisseling met de overheid en een presentatie, blijkt dat Fost Plus zichzelf naar voren schuift als de ideale ­regisseur voor de strijd ­tegen al het zwerfvuil. Die vzw verenigt onder meer duizenden bedrijven die verpakte producten op de markt brengen in ons land.

De Vereniging van Vlaamse ­Steden en Gemeenten (VVSG) reageert kritisch. “Het Vlaamse zwerfvuilbeleid mag niet afhangen van de goede wil van de producenten. Het is alsof de ­autosector in zijn eentje zou beslissen over de ­verkeersveiligheid”, zegt woordvoerster Nathalie Debast.

Er is nog geen beslissing genomen. Op het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal ­Demir (N-VA) ligt wel al een ontwerp van samenwerkings­akkoord klaar met de andere gewesten over zwerfvuil. Daarin heeft Fost Plus geen ­regierol, wordt benadrukt.

Dat Fost Plus voorlopig weigert om Mooimakers, een bestaand initiatief tegen zwerfvuil, met een jaar te verlengen, doorkruist bovendien de gesprekken over een overkoepelende Vlaamse aanpak. Lokale overheden en het kabinet-Demir willen Mooimakers voortzetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Bedrijfsleven wil regie over zwerfvuil zelf in handen nemen”

  1. Ze hebben gelijk ik wil bv ook een alternatief voor mijn afval. Ik betaal 24cent de kilo terwijl in andere gemeente met zakken wordt gewerkt die dan voller kunnen geladen worden. Als ik mijn vuilbak niet buiten zet moet ik nog steeds een kost van 60a70 cent betalen voor niet opgehaald afval. Maar een alternatief krijg ik niet. En dan zie je dat in de gemeente naast je met vuilzakken wordt gewerkt daar heb je dit niet. Ik begrijp de bedrijven dat ze een alternatief willen al zal die kostprijs zwz door gerekend worden.

Plaats een reactie

Delen