foto: Belga

Uncategorized

Inflatie kan voor Vlaams begrotingsevenwicht tegen 2024 zorgen

Wannes Neukermans

De inkomsten van de Vlaamse overheid stijgen door de inflatie sneller dan de uitgaven. Dat blijkt uit een advies van de sociale partners. Indien de Vlaamse regering een kleine extra inspanning doet, is een budgettair evenwicht bereikbaar.

De automatische indexering van de salarissen in het onderwijs en de welzijnssector door de hoge inflatie zorgen ervoor dat de uitgaven van de Vlaamse overheid snel stijgen. Tegelijkertijd stijgen de inkomsten echter ook: nog sneller zelfs. De dotaties die de Vlaamse overheid ontvangt via de Financieringswet zijn namelijk gekoppeld aan de consumptieprijzen. Die zijn op hol geslagen, terwijl er verschillende uitgaven zijn die de inflatie niet, gedeeltelijk of met vertraging volgen.

Budgettaire inspanningen

“Een zeer significant effect”, zegt ook de Serv, het adviesorgaan van de Vlaamse sociale partners. Terwijl de uitgaven met 2,4 miljard euro stijgen, gaan de ontvangsten in 2023 met 3,6 miljard omhoog en in 2024 met 3,4 miljard. Dat is een meevaller voor de prognoses van de komende begrotingen. Hoewel die van 2022 nog 3,7 miljard in het rood zou gaan – een verslechtering ten opzichte van een eerdere prognose – daalt het tekort in 2023 al naar 1,7 miljard euro en in 2024 tot 1,2 miljard euro. Mits enkele budgettaire inspanningen kan er dat jaar zelfs een begrotingsevenwicht behaald worden. Ter vergelijk: op hetzelfde moment ziet de federale regering het begrotingstekort oplopen tot 20,7 miljard euro, bijna 5 miljard meer dan het bedrag waar in oktober 2021 van werd gesproken

De Serv raadt de Vlaamse regering aan om bij haar beleid te blijven en de overheidsfinanciën onder controle te houden. “In de grote economische onzekerheid van vandaag is een beleid van slim en toekomstgericht investeren, in combinatie met het doorlichten van de uitgaven, het beste recept voor gezondere overheidsuitgaven”, aldus voorzitter Hans Maertens.

Ook op het vlak van de schuld is er iets beter nieuws. De vrees was dat die zou stijgen tot 45,8 miljard euro, 88,3 procent van de ontvangsten. De nieuwe prognoses wijzen op een bedrag van 42,7 miljard euro. Toch is de schuld tijdens de ­coronajaren flink toegenomen, wat Vlaanderen kwetsbaar maakt voor rentestijgingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Inflatie kan voor Vlaams begrotingsevenwicht tegen 2024 zorgen”

  1. Hoeveel miljarden ontloopt Vlaanderen jaarlijks door de transfers naar de baronie van Di Rupo?Was het niet de grote roerganger BDW en partijgenoot van slappe Jan die met bestelwagens vol nepgeld in 2005 dit aan de kaak stelde?

Plaats een reactie

Delen