Uncategorized

De gok van Pascal

Jurgen Ceder

Bij moeilijke keuzes moet je niet alleen denken aan de kans dat het goed of slecht afloopt, maar ook aan de (wan)verhouding tussen de mogelijke gevolgen.

Blaise Pascal was een genie. Hij legde de grondslag van de kansberekening en vond al in de 17e eeuw de eerste rekenmachine uit. Een andere erfenis ligt in de religieuze sfeer. Met wat bekend is geworden als ‘de gok van Pascal’ verdedigde hij zijn diepe geloof in God tegenover zijn vrienden in de wetenschap, waar scepticisme toen al in de mode was.

De gok kan eenvoudig samengevat worden: God bestaat of Hij bestaat niet. Aangezien noch het een, noch het ander aangetoond kan worden, is het verstandig onze keuze te laten leiden door de mogelijke gevolgen. Als een scepticus gelooft in God en daar naar leeft, verliest hij weinig en wacht hem op het einde eeuwig leven en geluk. Indien hij dat niet doet, zal hij wat meer tijdelijk genot ervaren tijdens het leven, maar verliest hij daarna alles.

Huis-tuin-en-keukenfilosofen als u en ik zullen de neiging hebben het simplisme van de gok van Pascal snel naar de prullenmand te verwijzen. Maar Pascal was geen idioot en zijn stelling is al eeuwen voer voor filosofen. Ik denk dat er veel terechte bezwaren bestaan tegen de redenering van Pascal, maar het beginsel dat je keuzes niet alleen laat afhangen van de kans dat bepaalde gevolgen zich zullen voordoen, maar ook van de mogelijke wanverhouding tussen die gevolgen, is verstandig.

De gok over de islam

Om een voorbeeld te geven: de organisatoren van de IJzerwake hadden zich niet alleen moeten afvragen of Frontnacht voor problemen kon zorgen, maar ook wat de verhouding was tussen wat ermee gewonnen en verloren kon worden.

Ik gebruikte het argument deze week nog in een discussie op Facebook, met een verstandige man die daar optimistischer over is dan ik, over de vraag of de islam ten goede kan veranderen. Hij noch ik kunnen onze stelling bewijzen, hoogstens aannemelijk maken. Maar de wanverhouding tussen de mogelijke gevolgen is groot. Indien het wel goed komt en het Westen een onnodig strikt beleid voert tegen verdere islamisering, dan heeft dat probleemvolle, maar beheersbare gevolgen. Maar wat zullen de gevolgen zijn indien de islamitische aanwezigheid in het Westen blijft toenemen en deze godsdienst onverbeterlijk blijkt?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

4 gedachten over “De gok van Pascal”

  1. het schooljaar is begonnen en ik vertelde mijn kleinzoon over Pascal en zijn rekenmachientje en het waarom studeren altijd zijn vruchten afwerpt,het is van geen belang of het bureelwerk of productiewerk is,.Feit is,je weet iets en dat is belangerijk,google moet in de kast blijven of je krijgt wat porno-sander deze week kreeg bij zijn thuiskomst van Noorwegen,een dode mus.De islam is een oorlogsgodsdienst-sekte-beweging al sinds het gesticht is.In 732 werden ze in Poitiers verslaan door K Martel toen ze oprukten vanuit het Zuiden van Spanje,over hun cultuur heb ik het niet en het slavendrijven ook niet.groene wouter moet eens zijn geschiedenis beter lezen.

  2. Het grootste gevaar van de Islamistische aanwezigheid (De Moslimbroederschap) in België is haar verwevenheid met de politiek.In Frankrijk kennen we het Islamo Gauchisme van Melanchon.In België hebben we het CCBI dat is gelinkt aan Ecolo en aan haar Franse tegenhanger CCIF. Het CCIF werd in Frankrijk verboden na de koelbloedige onthoofding van Samuel Paty. De logo’s van beide organisaties zijn identiek maar volgens Ecolo boegbeeld en minister van Gelijke Kansen Sclitz is dit toevallig!!Het bestuur van CCBI bestaat voornamelijk uit Ecolo politici waaronder Hajib El Hajjaji,lokaal polticus in Verviers en Mustapha Chairi ook verbonden met Ecolo.Senator van Ecolo Farida Tahar is een ander bestuurslid.Dan is er nog Rachida Kaaoiss,zij is lid van de Economische en Sociale Raad van het Brussels Hoofdstelijke Gewest. Misschien moesten onze veiligheidsdiensten zich eens afvragen of de subsidiestroom van paarsgroen naar het CCBI wel zo toevallig is?
    Voor onze veiligheidsdiensten werk genoeg op de plank i.p.v de pijlen steeds op extreem rechts te richten!?

Plaats een reactie

Delen