Duitse CO2-uitstoot stagneert ondanks groene energie: klimaatdoelstellingen in gevaar

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Daling van Duitse CO2-uitstoot stagneert door gebruik van steenkool: klimaatdoelstellingen in gevaar

Carl Deconinck

Klimaatdenktank Agora Energiewende stelt vast dat ondanks de vele gunstige evoluties, zoals het milde weer, de stijgende energieprijzen en een overheid die de burgers oproept om zuinig te zijn, de uitstoot van koolstofdioxide stagneert. Hierdoor komen de zogenaamde Duitse klimaatdoelstellingen in gevaar. De oorzaak van de uitstoot is het veelvuldig gebruik van olie en steenkool.

Het energieverbruik van Duitsland in 2022 daalde met 4,7 procent op jaarbasis, tot het laagste niveau sinds de hereniging van het land. “Het toegenomen gebruik van kolen en olie heeft echter de vermindering van de uitstoot door energiebesparing tenietgedaan”, zei de in Berlijn gevestigde denktank woensdag in een verklaring. Nochtans bestaat 46 procent van de Duitse energiemix uit hernieuwbare energie. Maar de uitstoot van broeikasgassen bedroeg 761 ton, een stuk boven het doel van 756 ton. Duitsland mist hierdoor de doelstelling die het in 2020 heeft vastgelegd. Daarbij streefde het land naar een vermindering van 40 procent in vergelijking met 1990.

Berlijn wil tegen 2045 koolstofneutraal worden en de uitstoot tegen 2030 met 65 procent verminderen in vergelijking met 1990. Door de kortetermijnmaatregelen om de energiezekerheid te waarborgen na de Russische invasie van Oekraïne loopt het achter op schema, zei Simon Mueller, directeur van Agora in Duitsland. “Dit is een alarmsignaal met betrekking tot de klimaatdoelstellingen”, aldus Mueller.

Kolencentrales

Afgelopen zomer stemde Duitsland in met de heropstart van kolencentrales of een verlenging van hun levensduur om de dalende gasleveringen te compenseren. De CO2-uitstoot van de energiesector bedroeg in 2022 255 miljoen ton, een stijging van 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De Duitse regering, met groenen in de meerderheid, zegt nog steeds van plan te zijn om in april de laatste drie kernreactoren uit te schakelen. Dat zal wellicht voor extra moeilijkheden zorgen in de elektriciteitssector.

Duitsland exporteerde in 2022 38 procent meer elektriciteit naar Frankrijk dan in het voorgaande jaar. Die was het gevolg van het verlies van ongeveer een derde van de Franse kernenergieproductie sinds april en de toename van relatief goedkopere elektriciteitsproductie uit steenkool in plaats van aardgas. In totaal produceerden conventionele energiecentrales 302 terawattuur elektriciteit. Bruinkoolcentrales waren goed voor het grootste deel hiervan met 109 terawattuur.

Het zijn vooral de bouwsector en de transportsector die de doelstelling niet halen. De minister van Transport verzet zich tegen al te drastische plannen om de uitstoot in zijn sector te verminderen. Zijn houding veroorzaakt spanningen binnen de coalitie, omdat het plan om de uitstoot te verminderen erdoor vastloopt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Daling van Duitse CO2-uitstoot stagneert door gebruik van steenkool: klimaatdoelstellingen in gevaar”

  1. Met dank aan de groenen aller landenwordt ernu terug meer steenkool verbrand voor elektricteisproductie. Prachtig groentjes doe zo verder. Ook onze klimaatbewuste noorderburen stoken nu teeug meee
    steenkool en plannen nieuwe kercentrales.

Plaats een reactie

Delen